Týden bude velmi teplý, hrozí i povodně

Praha – Po dlouhé době není třeba obávat se počasí. Dopoledne přestalo platit varování na náledí či ledovku. Ráno skončil další dozvuk problémů, které způsobilo počasí v minulých dnech – kalamitní stav v Jablonci nad Nisou. V Klášterci nad Ohří platil kvůli tání ledu druhý stupeň povodňové aktivity, nyní už je hladina řeky v normě. Minulostí by měly být silné mrazy i přívaly sněhu. Teploty se celý den budou pohybovat kolem nuly, během týdne vystoupí i vysoko nad ni. Meteorologové ohlásili teploty blížící se až k plus deseti stupňům Celsia. Panujícímu počasí odpovídá také stav silnic. Náledí sice v noci přispělo i ke smrtelné nehodě, ranní provoz však byl klidný. Na horách se zápas se sněhem přesunul z ulic na střechy. Města z nich shazují tající sníh a otloukají rampouchy, které by mohly spadnout na chodce.

Teploty dnes vystoupí nad nulu, náledí, které se o víkendu i dnes ráno tvořilo, bude defintivně minulostí. Teploměry mohou ukázat až tři stupně nad nulou, pouze na horách by mělo dále mrznout. V příštích dnech se bude dále oteplovat, o víkendu mohou teploty vystoupit až ke dvanácti stupňům nad nulou.

Ledové bariéry roztávají, velká voda ale může přijít z hor

Teplé počasí však nebude příznivé pro lidi žijící v okolí vodních toků. Hory jsou pokryty rekordními přívaly sněhu – často až dvoumetrovou vrstvou –, a tak hrozí zvýšení hladin během tání. Během dne byl vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity v Klášterci nad Ohří, večer se ale situace uklidnila. Řeku zablokovaly uvolněné ledové kry, nad nimi začala stoupat hladina. Protože se ale oteplilo, led taje a voda, která o víkendu zaplavila klášterecké zahrádky, se vrací do koryta. O něco horší je situace dál po proudu v Rašovicích, kde mají dva domy zaplavený sklep. První stupeň povodňové aktivity je hlášený i ve Zbečně na Berounce. Podle vodohospodářů by proto měli lidé zůstat v pohotovosti. V případě, že se prudce oteplí a zaprší, může zimní povoděň opravdu přijít.

I tající led ale může být nebezpečný. Vodohospodáři varovali před vstupem na něj bruslaře, kteří si v minulých týdnech užívali bezpečně zamrzlých přehrad a řek. Nyní je podle správců na řadě míst ještě ledová vrstva dostatečně silná, aby bruslaře unesla, ale ti musí být při vstupu na led velmi opatrní. Všeobecně platí, že bezpečný je pro bruslaře či chodce led silnější než 20 centimetrů.

Úřední konec kalamity

Zima doznívá také v Jablonci nad Nisou. Ráno odvolalo vedení města kalamitní stav prvního stupně vyhlášený ve čtvrtek. Podařilo se uklidit mohutnou vrstvu sněhu, která napadla minulý týden ve středu a čtvrtek, i jedenáct centimetrů mokrého sněhu, který připadl o víkendu, úklid ale ještě pokračuje. „Nejbližším plánem zimní údržby je dočistit chodníky, odstranit problémy se sněhem v některých mateřských školách, ošetřit rozhledová pole u křižovatek, kde je nutné snížit vyhrnuté sněhové bariéry a strhávat vyjeté koleje na komunikacích třetího pořadí,“ shrnul místostarosta Jablonce Miloš Vele.

Chodníků je ve městě schůdných už 97 procent. „Zbývající tři procenta se dodělávají. Postupně ve městě odstraňujeme i kaluže,“ doplnila mluvčí radnice Jana Fričová s tím, že největší louže, které kvůli oteplení a soli vznikly, se podařilo odčerpat už o víkendu. Vzhledem k ukončení kalamitního stavu se ale vrací do starých kolejí i parkování ve městě, které v minulých dnech nebylo zpoplatněno. Dnes už je parkování zdarma pouze na Horním náměstí a v ulici 5. května.

Obce a města také začaly uklízet nahromaděný sníh. Například v šumavské Železné Rudě sníh musejí odvážet nákladní auta a výdaje za zimní údržbu už přesáhly milion korun. Jiná města, hlavně ta v nížinách, naopak zaplatily míň než jiné roky.

Na namrzlých silnicích bourala auta i autobusy

V noci však ještě byly silnice namrzlé a kluzké, stala se i smrtelná dopravní nehoda. U Řevničova na Rakovnicku zemřela žena cestující v osobním autě, další tři lidé byli zraněni. Řidič vůz na nerovné silnici I/16 neovládl, ten vzápětí narazil do stromu a začal hořet. Jednu ze spolucestujících se nepodařilo z hořícícho vozidla vyprostit. „Při nehodě byl těžce zraněn čtyřicetiletý řidič a lehce zraněna čtyřicetiletá žena, kteří byli převezeni do nemocnice ve Slaném. Další osmačtyřicetiletá spolujezdkyně byla s těžkými zraněními letecky transportována do Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích,“ přiblížila stav zbylých cestujících policejní mluvčí Jana Žáčková.

Při dalších haváriích utrpěli lidé zranění. V Radiměři u Svitav se ráno čelně srazil linkový autobus s osobním autem. Podle policie zřejmě dostala na zledovatělém sněhu obě vozidla smyk. V autobusu sice nikdo neutrpěl zranění, řidička automobilu však skončila ve vážném stavu v nemocnici. Těžké zranění utrpěl také řidič osobního auta, které vylétlo z rychlostní silnice R4 u Řitky. Příčinou havárie byla prasklá pneumatika a následný smyk na namrzlé vozovce.