Za chybné tendry zaplatí Spálené Poříčí 100 tisíc

Spálené Poříčí (Plzeňsko) – Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil stotisícovou pokutu Spálenému Poříčí. Rozhodnutí je pravomocné, potvrdil ho předseda úřadu Petr Rafaj, který však nejprve výši pokuty snížil z původních 125 tisíc. Uvedl, že původní výši považoval vzhledem k okolnostem případu za neúměrně vysokou. Radnice Spáleného Poříčí podle ÚOHS chybovala v tendrech na opravu školy.

Antimonopolní úřad rozhodl o postihu pro Spálené Poříčí téměř se čtyřletým odstupem. Problematické soutěže proběhly v roce 2008, město rozdělilo rekonstrukci školních budov do dvou zakázek – první se týkala oken a parapetů, druhá topení, vzduchotechniky a zateplení stěn a stropů. Vyhrály společnosti Dřevoprogres a Silba-Elstav.

Podle ÚOHS však vybrala radnice firmy, které ve skutečnosti nesplnily všechny požadované podmínky. To mohlo mít vliv na výběr nejvhodnější nabídky.

Původně udělili úředníci Spálenému Poříčí ještě vyšší pokutu – 125 tisíc korun. Radnice však podala rozklad a proti rozhodnutí úřadu se odvolala i jedna z firem. Předseda ÚOHS Petr Rafaj se nakonec rozhodl postih snížit na 100 tisíc, ačkoli trest potvrdil. „Byť byla výše uložené pokuty stanovena v dolní polovině její maximální možné výše, vzhledem k okolnostem případu jsem ji posoudil jako nepřiměřeně vysokou,“ uvedl v aktuálním rozhodnutí Rafaj.