Na přejezdu zahynul chodec

Opatovice nad Labem – Na železničním přejezdu v Pohřebačce u Opatovic nad Labem zemřel dnes před polednem chodec. Vstoupil na přejezd právě ve chvíli, kdy projížděl spěšný vlak z Pardubic do Hradce Králové. Kvůli nehodě byl na jednokolejné trati zastaven provoz, příčinu nehody vyšetřuje Drážní inspekce. V posledních dnech je to už druhá vážná nehoda na železnici. V sobotu večer téměř zahynula čtrnáctiletá dívka, která přecházela koleje na břeclavském nádraží.

Vlaky, které mají přes Opatovice jezdit, byly po smrtelné nehodě nahrazeny autobusem v úseku mezi Hradcem Králové a Stéblovou. Opatření se týkalo rychlíkové linky Liberec–Pardubice i regionálních linek mezi Pardubicemi a Hradcem.

„K nehodě došlo na železničním přejezdu zabezpečeném pouze výstražnými kříži,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Dodal, že inspektoři mimo jiné prověřují, jak rychle vlak jel. V úseku, kde se nehoda stala, je povoleno maximálně 100 kilometrů za hodinu.

V sobotu takřka zahynula také čtrnáctiletá dívka, která s kamarádem přebíhala přes koleje na břeclavském nádraží a příliš pozdě si všimla přijíždějícího vlaku. Pokusila se uskočit, ale nestihla to. „Při míjení vlak dívku zachytil a ta utrpěla vážná zranění. S těžkým poraněním byla ihned převezena do nemocnice,“ řekla policejní mluvčí Kamila Haraštová. Podle mluvčí nemocnice Anny Mrázové je stav zraněné dívky stabilizovaný.