Hygiena odmítá vinu za azbest ve školách na Máji

České Budějovice - Krajská hygienická stanice (KHS) v Českých Budějovicích odmítá pochybení v kauze základních škol na sídlišti Máj, v jejichž objektech se objevilo vyšší množství azbestu. Reaguje tak na expertizu společnosti Foster Bohemia, podle níž hygienici chybovali, když firmě MAPOZ Zliv schválili nesprávný plán prací při demontáži takzvaných „boletických panelů“. Právě z nich se azbest uvolnil. KHS tvrdí, že žádný postup schvalovat neměla.

„Krajská hygienická stanice v tomto případě jako orgán ochrany veřejného zdraví neschvaluje konkrétní technologické postupy při provádění sanace budov s azbestovou zátěží, ani nevydává k této věci závazné stanovisko. Její pravomoci v souvislosti s hlášením prací, při nichž mohou být zaměstnanci exponováni azbestu, spočívají v ochraně zdraví při práci,“ uvedl pracovník hygieny František Kotrba.

Děti by se do škol měly vrátit 19. března

Podle expertizy, kterou si nechal vypracovat českobudějovický magistrát, společnost MAPOZ Zliv loni nepostupovala při demontáži panelů ve školách na českobudějovickém sídlišti Máj správně. Po zateplení bylo následně ve školách na podzim naměřeno nadlimitní množství zdraví škodlivého azbestu. V expertize stojí, že MAPOZ Zliv předložil technologický postup se značnými odbornými nedostatky. KHS ho přesto schválila, ačkoliv podle expertizy měla návrh vrátit společnosti MAPOZ Zliv k přepracování.

Kvůli výskytu azbestu podalo sdružení rodičů dětí ze ZŠ Máj I minulý týden na policii trestní oznámení na neznámého pachatele. Děti od začátku prosince dojíždějí do jiných škol v Českých Budějovicích a v Hluboké nad Vltavou. Od 20. ledna firma SITA cz pracuje na odstranění azbestu v objektech. Sanace, na níž se podílí několik desítek lidí, by měla trvat 45 dní. Magistrát na tyto práce a další operace s tím spojené vyčlenil z rozpočtu města 17,6 milionu korun. Děti by se do svých škol měly vrátit 19. března.