Nepovedená křižovatka u Bělče spolkne další miliony

Běleč (Prachaticko) – Nová křižovatka na obchvatu Bělče na Prachaticku se neosvědčila a kraj ji musí nahradit kruhovým objezdem za 16 milionů. Stavět se mělo začít už letos, majitel pozemku u cesty ale s prodejem nesouhlasí a řidiči i starostové viní kraj, že selhal. Kruhový objezd měl prý nechat vybudovat už na začátku.

Přestavba křižovatky má podle kraje přijít na 16 milionů. „My bychom si velmi přáli, aby se tam vybudoval nějaký kruhový objezd,“ řekl ČT hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD). Krajští radní zároveň tvrdí, že úpravy nešlo dělat najednou. Původní projekt s klasickou křižovatkou nechtěli během stavby měnit, protože by mohli přijít o dotaci z evropských fondů.

Kruhový objezd se ale zatím stavět nezačal. Podle kraje projekt zabrzdil majitel pozemků. Ten takové tvrzení odmítá. Mimo kameru řekl, že s ním přestal kraj jednat. Hejtman ale doufá, že se majitele pozemku do léta podaří přesvědčit, aby ho prodal.

Dvouapůlkilometrový úsek silnice z Bělče do Husince stál 320 milionů korun. Auta tudy jezdí dva roky, na křižovatce za Bělčí ale musí prudce zpomalit na 50 kilometrů v hodině. Původní hlavní silnice z Prachatic do Vodňan, která dříve byla hlavní, je nyní vedlejší. Někteří řidiči ale značky nerespektují a havárií přibývá. Podle mluvčí prachatické policie Martiny Joklové už se v úseku stala jedna těžká dopravní nehoda a tři s lehkým zraněním. 

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)