Jízdní řád na Pardubicku kolabuje, děti musí do školy pěšky

Pardubice - Jízdní řád v Pardubickém kraji kolabuje. Některé autobusové linky jezdí téměř prázdné, jiné jsou přetížené a mají zpoždění. Ranní spoje jsou navíc někdy tak přeplněné, že se lidé do autobusu vůbec nevejdou. Dospělí i děti tak musejí jít pěšky nebo autem. Nový jízdní řád vypracovala společnost OREDO. Ta už sice slibila nápravu, změny ale začnou platit až v dubnu.

„Neměli jsme šanci se tam vejít, zůstalo nás asi třináct na zastávce,“ řekla ČT žákyně ZŠ Zámecká v Litomyšli Tereza Frňková. Do školy dojíždí z obce Osík, několikrát týdně ji ale řidič autobusu odmítá odvézt, a tak musí i s dalšími spolužáky jít pěšky nebo čekat na další spoj. Nespolehlivé autobusy se nelíbí ani učitelům. „Během patnácti i dvaceti minut přichází žáci postupně z jednotlivých směrů, ze kterých na naši školu dojíždějí,“ stěžuje si ředitel ZŠ Zámecká Petr Doseděl.

Náprava chyb v novém jízdním řádu bude trvat měsíce

Nový jízdní řád platí od poloviny loňského prosince. Vypracovala ho společnost OREDO. „Zpoždění, která nám dnes vznikají, bychom chtěli odstranit, aby se všechny děti dostaly včas do školy a lidé do zaměstnání,“ slibuje jednatel společnosti Vladimír Záleský.

Náprava ale bude trvat měsíce, změny by měly začít platit až od dubna. Starostům i lidem z okolních obcí proto dochází trpělivost. Někteří starostové dokonce chtějí, aby opět začal platit jízdní řád z loňského roku. Kraj i OREDO to ale zatím odmítají.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)