Vedení Jílového zrušilo dotovanou stavbu nádraží

Jílové u Prahy – Navzdory dva roky platné dotaci z EU se radnice Jílového u Prahy rozhodla zrušit plán na výstavbu nového autobusového nádraží. Zahájení prací nejdříve pod náporem občanských petic zamezil středočeský hejtman David Rath a odmítl podepsat dotační žádost. Nyní od projektu odstoupilo i samotné město. Podle nového vedení je terminál zbytečný a předražený.

Současnému vedení Jílového vadí například zvolená lokalita, která podle starostky Květy Halanové spadá do zóny se zákazem dopravních staveb, a tudíž není v souladu s územním plánem. Její předchůdce v čele radnice však tvrdí přesný opak. „Tato stavba podle stanoviska stavebního úřadu, který vydal územní rozhodnutí, byla a je v souladu s územním plánem,“ uvedl Ladislav Čmelík.

Mimo právních nesrovnalostí protesty zaznívaly zejména od lidí, kteří bydlí v okolí. Kvůli obavám ze znečištění a nadměrného hluku neváhali sbírat petiční podpisy, které se dostaly až k hejtmanu Rathovi. Šéf krajského úřadu vyslyšel upozornění na neefektivnost projektu a zdržoval stvrzení dotační smlouvy.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Občané vyčítali bývalému starostovi zbytečné megalomanství, podle Čmelíka však nešlo o mimořádný projekt. „Jestli je to hodně nebo málo, těch 40 milionů?  Těžko říct. Já se domnívám, že ta stavba není přemrštěná, že jsou tam pouze dva obslužné objekty, což není mnoho,“ komentoval.

Bývalé vedení města chtělo terminál vybudovat hlavně proto, aby autobusy zmizely z historického centra města. Nově zvolení zastupitelé ale na projektu našli víc nevýhod než kladných bodů, a proto nakonec rozhodli o tom, že schválenou evropskou dotaci město čerpat nebude. Starostka prozatím počítá s tím, že zastávky na náměstí zůstanou. Do budoucna ale uvažuje o vybudování menšího autobusového terminálu v blízkosti vlakového nádraží.