Kancelářskou výstavbu nahradí zeleň, naftu elektřina

Praha – Za pár let má v metropoli nad developerskými projekty vítězit zeleň a ochrana životního prostředí. Lidé budou více využívat městskou hromadnou dopravu, a pokud se milovník řízení nenechá přesvědčit, měl by alespoň preferovat auta na elektřinu. Podobnou vizi Prahy jako ekologického města budoucnosti dnes představilo vedení magistrátu na žofínském fóru. Neziskové organizace však přiznávají, že město by se mělo soustředit spíše na rozšíření parkovacích míst na okraji Prahy.

Denně po silnicích hlavního města projede kolem 700 tisíc aut. Samotné alarmující množství navíc zveličuje věčné popojíždění v kolonách, čímž kromě nervové soustavy řidičů trpí i životní prostředí. Město proto chce jít příkladem a prvotním cílem je nahrazení benzínových či naftových motorů za elektrický pohon. „Elektromobily mohou být využity v záchranné službě, v přepravě pacientů, zcela se dají využít v oblasti svozu odpadků a samozřejmě je to otázka i městské hromadné dopravy,“ míní primátor Bohuslav Svoboda.

Iniciátoři tzv. smogových dýchánků, kteří na špatnou dopravní koncepci města upozorňují, s nápadem magistrátu nesouhlasí. Praha se má podle nich zaměřit hlavně na to, aby lidé přesedlali z automobilů do MHD a ubylo tak množství řidičů.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

V ekologických nápadech jde město ještě dál a slibuje, že do budoucna omezí kamionovou dopravu. K tomu však bude potřebovat podporu státu, který by mohl přispět na dostavbu obchvatů. K dopravním účelům by mohla Praha také více využívat Vltavu. Lodě by přitom po řece neměly vozit jenom turisty, ale hlavně náklad. „Bavíme se o odvozu sutí, výkopů, o přepravě odpadů po vodě. To jsou věci, které velmi zatěžují provoz na silnicích,“ přiblížila radní Aleksandra Udženija.

Magistrát chce omezit také výstavbu nových developerských projektů. V mnoha případech se nyní ukazuje, že rychle rostoucí bytové a kancelářské prostory mají klesající odbyt. Například v Praze 9 je 30 volných kanceláří ze sta. Místo nich mají vznikat parky.

První výrazná proměna čeká Prahu už letos - z Václavského náměstí zmizí tradiční stánky rychlého občerstvení, kterým dominují klobásy. Staroměstské náměstí se spolu s návštěvníky bude muset obejít téměř bez všech kulturních akcí. Zachovány zůstanou pouze vánoční a velikonoční trhy.