Jihlavsku se ulevilo

Jihlavsko (Vysočina) – Policie na Jihlavsku dopadla zlodějský pár, který má podle ní na svědomí sérii vloupání do chat. Zatím kriminalisté napočítali patnáct vykradených objektů ve třech obcích. Zloději v nich přespávali a brali hlavně kabely všeho druhu, které pak chtěli zpeněžit ve sběrnách.

Zloděje, čtyřiatřicetiletou ženu a dvaatřicetiletého muže, kteří vykrádali chaty ve třech obcích na Jihlavsku, odvezla policejní dodávka do vazby. V chatové osadě v Bítovčicích řádil zlodějský pár týden. Škůdci využili sněhové kalamity a neprůjezdných silnic, v chatách přespávali a kradli.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Klec spadla až s oblevou. Policisté vyjeli do chatové osady na obhlídku. Když viděli, že se v jedné chatě svítí a uvnitř nikoho nenašli, jen vypáčené dveře, povolali posily – psovody. Kromě vypáčených dveří a okenic policisté objevili také spáleniště, kde zloději nechávali kabely ohořet tak, aby zbyl jen drát.

Policisté nyní musí postupně obejít všechny chaty a zjistit do kolika objektů se povedená dvojice vloupala. Na místo postupně přijíždějí už první majitelé. „Vzali mi kabely od elektrického zařízení,“ uvedl majitel vykradené chaty Jaroslav Kratochvíl a zástupce vedoucího Policie ČR Polná Jan Kunkela doplnil: „Je poněkud zvláštní, že se specializovali na kabely a ty další, v podstatě dražší věci v chatách nechávali.“

Jen loni se zloději na Vysočině vloupali do 219 chat. Ve 47 případech policisté pachatele dopadli, nejúspěšnější byli na Žďársku. Naopak nejmíň odhalených zlodějů hlásí Třebíčsko.