Brňanům se na sídlištích líbí

Brno - Mají obyvatelé Brna rádi život na sídlišti? Na tuto otázku odpovídá nová výstava s názvem Sídliště - dobrá adresa?, kterou mohou zájemci ode dneška zhlédnout v brněnském Urban centru. Výstava představuje výsledky dlouhodobého sociologického výzkumu, který zjišťuje, kdo jsou obyvatelé brněnských sídlišť a jak vnímají kvalitu života v těchto lokalitách. Výsledky ankety mohou leckoho překvapit - Brňané jsou na svých sídlištích spokojeni.

Na sídlištích žije zhruba 40 procent všech obyvatel moravské metropole. Závěry výzkumu jsou překvapivě pozitivní. Se svým bydlištěm jsou spokojeny přibližně dvě třetiny obyvatel brněnských sídlišť, spokojenost dokonce v čase roste. „Jsme spokojeni, protože je tady celková dostupnost všech služeb, není to daleko od centra. V dosahu asi 500 metrů je úplně všechno – potraviny, drogerie, doktorka,“ zdůvodnil obyvatel panelového domu Rostislav Durďák. Do projektu se zapojilo celkem 1 773 respondentů z šesti sídlišť - Lesná, Bohunice, Bystrc, Kamechy, Kamenný Vrch a Vinohrady.

Třetí vlna průzkumu, která proběhla během loňského roku, navazuje na první dvě uskutečněné v letech 1988 a 1995. „V dotazníku jsme se ptali například na to, jak jsou lidé spokojeni se svým bytem, domem, okolním prostředím, ale také, jak vnímají změny nebo vnější pověst svého sídliště,“ popsala socioložka brněnského magistrátu Eva Gregorová. Příznivě podle ní na obyvatele působí také osobní vlastnictví bytů nebo rekonstrukce domů. Nejvíce si sídlištní obyvatelé pochvalují zeleň a spoustu volného prostoru. Lidé jsou ale spokojeni i s úrovní služeb a dostupností do centra. „Sídliště jim nabízí plnohodnotný městský život,“ dodala Gregorová.

Brněnské sídliště
Zdroj: ČT24

Na pomyslném žebříčku hodnocení dopadlo nejlépe sídliště Lesná, které patří k nejstarším brněnským sídlištím. „Lesná je charakteristická svou urbanistickou strukturou, je tam spousta zeleně,“ poznamenala Gregorová. Na druhém místě skončila Bystrc. I ta je zasazena do přírodního rámce plného stromů. Nepatrně hůře na tom je podle svých obyvatel sídliště v Bohunicích. „Dopadli jsme výborně v kritériu dynamiky, tedy změn k lepšímu. Na kladném výsledku se projevila stoprocentní privatizace domů a bytů a dlouhodobý koncept radnice na regeneraci prostředí, který se nám daří plnit,“ myslí si starosta Bohunic Miloš Vrážel. Naopak negativně hodnotí Bohuničtí pověst svého sídliště. „Lidé mají pocit, že je ostatní vnímají špatně. Chybí nám sebevědomí,“ řekl Vrážel. On sám se ale řadí k té spokojené dvoutřetině a nevidí důvod se z Bohunic stěhovat pryč.

Mezi stinné stránky sídlištní zástavby patří podle Gregorové parkovací evergreen. „Sídliště se budovala v době, kdy nebylo tolik aut. Dnes jsou v některých domácnostech třeba i čtyři vozy, například, když tam bydlí studenti, takže auta stojí všude,“ dodala. 

Sídliště v Brně rostou dodnes. Jako „kontrolní objekt“ byl do loňského průzkumu zapojen obytný komplex Kamechy, který v posledních letech vyrůstá v těsném sousedství sídliště Bystrc. Parametry jsou tam už jiné, než byly v době největšího boomu socialistických sídlišť. O tom, že lidé ani ze starých sídlišť už neutíkají, svědčí to, že velká část respondentů tu chce zůstat i nadále.

Výstava, která představí podrobné výsledky výzkumu, potrvá až do 31. března. Dále se v Urban centru uskuteční prezentace výsledků výzkumu pro veřejnost, a to 23. února v 17 hodin.

Reportáž Veroniky Žítkové (zdroj: ČT24)