Karlovy Vary budou mít novou koalici, vrací se i ODS

Karlovy Vary - Krize na radnici v Karlových Varech je po čtyřech měsících zřejmě zažehnaná. Zástupci několika stran se v noci na dnešek dohodli na konečné podobě nové koalice, do které se vrací i ODS. Město by měli vést zástupci Karlovarské občanské alternativy (KOA), TOP 09, nezávislých zastupitelů (NZ) a ODS. Mimo koalici nakonec skončilo hnutí O co jim jde?! Nová koalice bude mít v osmatřicetičlenném zastupitelstvu 23 hlasů. Smlouva by se podle primátora měla podepsat do dvou týdnů, radu města zvolí zastupitelstvo 13. března.

Kritizovanou ODS pozval do koalice primátor Petr Kulhánek (KOA), podle kterého jde o sňatek z rozumu a je to jediný stabilní dlouhotrvající model. V radě města navíc za ODS usedne Vlastimil Balcar a Petr Bursík, lidé, kteří se na bývalém vedení města nepodíleli. Koalici ale opouští hnutí O co jim jde?! „Bohužel se nám nepodařilo přesvědčit naše kolegy o tom, že K20 bez ODS je to lepší,“ řekl ČT zastupitel Otmar Homolka (OCJJ).

Opoziční zastupitelé vesměs novou koalici kritizují

Krize na radnici vznikla už loni v červnu, kdy se rozpadla původní koalice K20. ODS se vrací do vedení města po necelém roce a půl, předtím městu vládla spolu s ČSSD. KOA například občanským demokratům vyčítala podivný prodej městského majetku a předražené zakázky včetně „karlovarské losovačky“.

Vlastimil Balcar a Petr Bursík
Zdroj: ČT24

Opozice ale novou koalici kritizuje. Nejtvrdší v hodnocení je Jiří Kotek (Alternativa), který do loňského června působil jako náměstek primátora, než byl z funkce i rady města odvolán. Dva nezávislé kandidáty z nové koalice, kteří v komunálních volbách figurovali na kandidátkách Alternativy a hnutí O co jim jde?!, označil za kolaboranty. Podle Kotka do rukou ODS odevzdali vládu nad majetkem a tím i osud rozkrytých a soudně připravených kauz.

Novým náměstkem pro majetkovou oblast totiž bude Petr Bursík z ODS. Že by ale svěření majetkových věcí do rukou ODS zastavilo řešení případů z minulosti, Kulhánek odmítá. „V programovém prohlášení, které chystáme, bude jasně stanoveno, že v tom budeme dále pokračovat… Já si myslím, že jsme se proti žádným svým slibům ani představám vůči voličům neodchýlili,“ konstatoval primátor. ODS zároveň odmítla, že by vstoupila do koalice se snahou cokoliv blokovat a chovat se destabilizačně. „Nemáme problém s tím, aby se narovnávaly nepravosti, pokud se staly,“ dodal předseda místní ODS Jiří Vaněček.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)