Školáci nasbírali téměř 440 tun elektroodpadu

Praha/Liběšice - Děti z mateřských, základních a středních škol nasbíraly v podzimním Recyklohraní téměř 440 tun elektroodpadu. Do projektu se zapojilo 230 000 školáků, každý z nich odevzdal do sběru téměř dva kilogramy elektrošrotu. Nejúspěšnější byla základní škola z Liběšic na Lounsku, která dostane od pořádající společnosti Asekol 100 000 korun. Dalších deset vylosovaných škol dostane po 10 000 korunách.

Ve vítězné základní škole v Liběšicích žáci shromáždili 12 684 kilogramů elektroodpadu, tedy 453 kilogramů na žáka. „Výhra nás velice potěšila. Pro venkovskou školu s malým rozpočtem je to vysoká částka, za kterou si můžeme dovolit pořídit vše, na co běžně nezbývá, například nový počítač pro výuku, knihy, vybavení tělocvičny a družiny,“ uvedla učitelka Hana Adamcová.

Do projektu je zapojeno přes 2550 škol

Zapojené školy plní úkoly na téma třídění a recyklace a sbírají drobný elektroodpad. Za svou aktivitu dostávají body, které pak mohou v katalogu odměn proměnit například v novou elektroniku, sportovní potřeby nebo učební pomůcky. Učitelé také dostávají výukové materiály pro snazší práci s dětmi. Jedním z nich je například ekoabeceda, která vyučujícím usnadňuje zapojení tématu recyklace a zpětného odběru do školní výuky. Dosud bylo v programu Recyklohraní rozděleno téměř devět milionů korun.

Výchovně-vzdělávací program Recyklohraní byl spuštěn v září 2008. Od 1. ledna 2011 je výhradním organizátorem projektu obecně prospěšná společnost Recyklohraní. Školy v rámci projektu třídí elektroodpad a baterie. Od 1. září do 30. listopadu 2011 se podařilo nasbírat o 23 procent víc spotřebičů než za celý předešlý školní rok.