Masopust vrcholí, ve středu začíná 40denní půst

Praha - V České republice dnešní půlnocí končí období masopustních slavností. Zítra je Popeleční středa, kterou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Čtyřdenní Žižkovský masopust dnes v Praze vyvrcholil průvodem maškar v čele s žižkovským frajerem. Bujarým veselím a zpěvem se s masopustem loučili i v centru Brna, v Pelhřimově nebo v Humpolci. Ve vesničce Strání na úpatí Bílých Karpat ukončí jubilejní ročník pochováním basy. Největšímu zájmu se ale tradičně těšil unikátní šavlový tanec.

České a slovenské folklorní soubory v krojích či maskách obcházely Strání několik dní, každý předvedl svůj program také na náměstí. Návštěvníci fašanku mohli od krojovaných dívek ochutnávat slivovici, koláčky či jiné dobroty. Lidé viděli také šavlový tanec, který nese regionální název pod šable. Tanec je choreograficky velmi složitý, tanečníci se při něm proplétají, zaujímají různé figury a spojují se například držením šavlí.

Fašank

Slovo je zkomoleninou německého slova Fasching a je na Moravě užívaným výrazem pro masopust. Ten začíná 6. ledna svátkem Tří králů a vrcholí před Popeleční středou, kterou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Obcemi prochází fašankové průvody masek a oslavy se nesou ve znamení rozvernosti, nevázanosti a jsou provoněné koblihami, slaninou a pálenkou.

Proplétání šavlí má původ až v 17.století, kdy pohraniční obchodní stezky ovládali zbojníci. Tanec se dochoval jen ve třech moravských a jedné slovenské vesnici. Etnografové by ho proto rádi viděli mezi světovými fenomény UNESCO.

V Pelhřimově soudili televizi, za balamucení lidí dostala 25 ran kladivem

Ulicemi Pelhřimova dnes prošel průvod téměř tří stovek masek. V jeho čele jel v kočáru starosta, který na náměstí předal maskám vládu nad městem. Lidé pak přihlíželi tradičnímu zinscenovanému soudnímu procesu. Zatímco v minulých letech byl obžalovaným medvěd nebo kohout, a loni dokonce zástupce mužského plémě, letos byla ze všech špatností, které se ve městě udály v uplynulém roce, obviněna televize. Kvůli tomu, že často balamutí lidi, byla odsouzena k 25 ranám kladivem.

Masopustní průvod v čele s žižkovským frajerem chodil dnes večer i po Praze. Oslavy fašanku tu letos probíhaly už podevatenácté a do tradičního průvodu vyrazily skoro čtyři tisíce lidí. Masky došly až na radnici Prahy 3, kde Fešák Hubert jako král masopustu převzal od starostky symbolicky nadvládu nad třetí městskou částí. Loňský rekord v počtu žižkovských frajerů se ale letos pokořit nepodařilo. Loni přišlo s bekovkou na stranu 38 lidí, letos jen 21. Na náměstí Jiřího z Poděbrad mohli lidé už od rána ochutnávat výrobky od farmářů, nechyběla ani tradiční zabijačka, medovina nebo pivo z regionálních pivovarů.