Až čtvrtina středoškoláků má existenční problémy

Hněvkovice (Českobudějovicko) – Stále víc středoškoláků je v existenční nouzi. I k výchovným poradkyním ze Střední odborné školy a učiliště v Hněvkovicích na Českobudějovicku přichází stále více studentů, kteří se nepohodli s rodiči, nemají proto peníze ani nemají kde přebývat ve dnech, kdy nefunguje internát. Škola nyní zřizuje speciální poradenské pracoviště, aby pomohla studentům řešit závažné životní problémy.

Představitelé hněvkovické střední školy odhadují, že závažné životní problémy má asi čtvrtina studentů. Škola přitom není nijak výjimečná. „Těmito problémy jsou tíženi žáci všech středních škol a podobných škol,“ poukázal ředitel hněvkovické školy Jiří Plaňanský.

Příběhy mladých lidí, kterým v životě zbyla už jenom škola, se navzájem v mnohém podobají. „Mamina mě vyhodila z baráku, tak jsem skončil u táty, jenže tátovi se to pak taky nezačalo zamlouvat,“ řekl osmnáctiletý Tomáš Pospíšil, který se učí prodavačem a nyní se bojí, že bude muset nocovat pod mostem. O rok starší studentka je na tom nejinak: „Dostala jsem facku od mamky, sbalila mi věci a táta mi dal ještě peníze, abych šla někam na hotel.“

Škola sama o sobě však s problémy svých studentů nemůže mnoho udělat, zejména potom u těch, kteří ještě nejsou plnoletí. „Když jsem zavolala třeba na sociální úřad, řekli: 'Vy jste kdo?' Já jsem řekla, že jsem výchovná poradkyně, ale to bohužel nestačí,“ upozornila výchovná poradkyně z hněvkovické školy Jana Plaňanská.

Lépe však mohou studentům pomáhat jiné instituce, škola proto zřizuje speciální poradenské pracoviště. Nabídne příručky zpracované na základě konkrétních případů, ale i kontakt s právníkem, sociálním pracovníkem a dalšími odborníky. Radu zde zadarmo najdou nejen studenti, ale i jejich rodiče.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)