Liberecký kraj podává trestní oznámení na romské sdružení

Liberec - Liberecký kraj se rozhodl podat trestní oznámení na Liberecké romské sdružení (LRS). Důvodem je nevrácení dotace 26 milionů korun, kterou sdružení dostalo na komunitní centra a terénní práci. Kontrola ministerstva ukázala, že sdružení s penězi špatně nakládalo. Kraj s ním proto vypověděl smlouvu a požadoval do konce ledna dotaci zpět. Peníze se ale nevrátily a krajská rada tak pověřila ředitele úřadu podáním trestního oznámení.

Romské sdružení získalo ve veřejných soutěžích na své projekty zhruba 50 milionů korun, všechny peníze ale nevyčerpalo. Kraj s ním v prosinci ukončil spolupráci kvůli špatným výsledkům kontrol ministerstva práce a sociálních věcí. To prověřovalo vyúčtování 250 milionů korun, které šly na projekt sociální prevence Libereckého kraje. „V případě LRS kontrola poukázala jak na drobnosti, tak na pochybení zásadního rázu v účetních výkazech,“ řekl radní pro sociální věci Pavel Petráček (ČSSD). Ministerští úředníci odhalili nedostatky i u dalších pěti organizací, žádné ale nebyly tak závažné.

Podle mluvčí ministerstva Viktorie Plívové odhalila kontrola v hospodaření LRS vážná pochybení. „Zejména šlo o účelové navyšování konečných cen přes personálně a ekonomicky propojené subdodavatele,“ uvedla. Sdružení podle ní vyplácelo mzdy, které nejsou v místě a čase obvyklé, a to zejména u vedoucích pracovníků, chybí i dokumentace o klientech sociálních služeb. Po ukončení kontroly ze strany finančního úřadu a došetření celé věci bude částka zřejmě kvalifikována jako nezpůsobilý výdaj. V takovém případě bude muset kraj peníze vrátit.

Ukončení práce sdružení způsobilo v některých městech problémy. Skončila mimo jiné třeba terénní pracovnice zajišťující pomoc lidem ze sociálně vyloučených lokalit v Novém Boru na Českolipsku, kde se loni vyostřilo soužití majority s romskou menšinou. Problémy mají i v Tanvaldu a na dalších místech. Kraj proto vypsal na zajištění služeb novou soutěž a rada vybrala v pondělí čtyři organizace, které služby v regionech do konce roku zajistí. „Pracovat by měly od 1. března. Snažili jsme se, aby služby nezajišťovala jedna organizace, ale v každé oblasti bude působit někdo jiný,“ dodal Petráček.