Dobříš má zaplatit téměř milionovou pokutu

Dobříš – Exekuční pokutu 850 tisíc korun má zaplatit Dobříš za chyby svého stavebního úřadu. V roce 2003 povoloval stavbu bytových a rodinných domů, ale nepřizval k řízení majitele sousedních nemovitostí. Stavební povolení je tudíž neplatné a obyvatelé se bojí, aby nemuseli domy zbourat. Úřad trvá na svém a odmítá, že by pochybil.

Původně rodinná čtvrť s pár domky se rozrostla v mohutnou vilovou čtvrť se dvěma velkými bytovými domy. Když se v roce 2003 se stavbou začínalo, místní starousedlíci se chtěli se svými připomínkami zúčastnit řízení. Stavební úřad je ale nevyslyšel. Soudy nyní rozhodly, že to byla chyba.

Podle vedoucího odboru výstavby Bohumila Zbírala nebylo jejich právo přímo dotčeno, jak říká stavební zákon. Krajský úřad ale už v roce 2008 zrušil stavební povolení a všechny domy tak teď vlastně stojí načerno. Buď se je podaří zlegalizovat dodatečně, nebo je čeká demolice.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Za průtahy a nečinnost teď musí úřad pykat – na město Dobříš je uvalena exekuce a pokuty narůstají každým dnem, aktuálně už je to 850 tisíc korun. Stavební úřad ale tvrdí, že žádnou chybu neudělal. Bohumil Zbíral informoval, že město dělá právní kroky, aby exekuci odvrátilo.

Starousedlíci chtějí jediné – soulad s územním plánem, v praxi to znamená stopnout výstavbu dalších rozestavěných nemovitostí a zbourat věž u jednoho z bytových domů. Všichni zúčastnění teď hledají vhodný kompromis. Město zvažuje personální změny na stavebním úřadě. Na čtvrtečním zastupitelstvu bude muset svoji pozici obhájit také starosta Jaroslav Melša (ODS).