Šumavský dvacaterák shodil parohy

Šumava – Šumavský král jelenů shodil svoje mohutné parohy. V neděli, v přezimovací obůrce nedaleko Srní, se své okrasy zbavil dokonce před zraky návštěvníků. Měla dvacet výsad. Podle myslivců se jedná o nejkrásnější parohy, které kdy jelen na západě Šumavy nosil.

Na parohy šumavského krále jelenů netrpělivě čekali pracovníci Národního parku Šumava v Srní už několik posledních dnů. Asi jedenáctiletý dvacaterák totiž shazuje svoji okrasu jako jeden z prvních, a lidé, kteří ho v jelení oboře sledují skoro denně, o ně nechtěli přijít.

„Ta jedinečnost je v členitosti koruny, stavby a rozlohy paroží. Je veliká škoda, že v období říje se určitě popral o přízeň laní a ztratil jednu výsadu,“ říká vedoucí územního pracoviště Srní NP Šumava Jiří Kec.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Šumavský král jelenů své paroží shodil v přezimovací obůrce u Srní, přesně v době, kdy ho pozorovali myslivci společně s dětmi ze základní školy ze Strážova na Klatovsku. Mohutné paroží si od 20. března může na výstavě trofejí ve Vimperku prohlédnout i široká veřejnost.