Horní Olešnice nechce těžaře granátů

Horní Olešnice - Obyvatelé Horní Olešnice na Trutnovsku odmítají, aby se na území jejich obce těžily české granáty. Proti záměru podnikatele Jana Štýbra se postavili peticí. Štýbr má zájem o těžbu polodrahokamů podél tamního potoka na soukromém pozemku. Právě v Podkrkonoší je jedno z největších nalezišť granátů v Česku.

Drobný kamínek až krvavě červené barvy je symbolem tuzemského šperkařství. „Odolává vysokým tlakům i teplotám, je to velmi unikátní šperkařská surovina,“ říká Tomáš Řídkošil, geolog turnovského muzea. Ukrývá se i v podkrkonošském podzemí a láká těžaře. Jenže v Horní Olešnici žádné nechtějí. Rozhodlo o tom zastupitelstvo a v petici ho podpořila více než polovina obyvatel obce. „Do budoucna využijeme všech právních prostředků, abychom těžbě zabránili,“ prohlašuje místostarosta Milan Nosek. „Obec nevidí žádný přínos z aktivit těžařů,“ doplnil.

České granáty by se podle představ investora měly těžit na louce v údolí Ždírnického potoka. „Plánovaná těžba by znamenala nezvratnou devastaci krajiny. Je to naprosto zřejmý zájem několika málo osob, nemá to žádný společenský prospěch,“ myslí si Jaroslav Fingr z občanského sdružení Pod Rovněmi.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Předpokládaná rozloha dobývacího prostoru je větší než dva hektary. Podnikatel Jan Štýbr chce vytěžit čtyřiatřicet tisíc kubíků granátonosné suroviny. „Kapacita těžby je přibližně 3 400 kubíků ročně, to znamená, že doba těžby vychází na deset let,“ představil projekt Štýbrův zástupce a jeden ze zpracovatelů projektu Karel Krotký na veřejném projednání. „Zasažená plocha bude velmi malá a dají se najít podmínky, aby negativní vlivy na životní prostředí byly minimalizovány,“ tvrdí jeho kolega Josef Tomášek.

Jak taková těžba vypadá, to obyvatelé Horní Olešnice znají ze sousední Dolní Olešnice, kde se granáty dobývaly několik let. Horní Olešnice teď čeká, jak se k posudku o vlivu těžby na přírodu postaví ministerstvo životního prostředí.