Nehodový trenažér přijel propagovat bezpečnostní pásy

Praha – Po českých městech cestuje simulátor dopravní nehody. Lidé si mohou ve vozidle upevněném do otočného zařízení vyzkoušet, co zažijí, když se při nehodě jejich auto převrátí na střechu nebo se začne kutálet. Současně si také vyzkouší, co s nimi udělá náraz v rychlosti pouhých dvanáct kilometrů za hodinu. Mezinárodní automobilová federace (FIA) a Ústřední automotoklub (ÚAMK) prostřednictvím simulátoru nehod chtějí především propagovat bezpečnostní pásy. Jejich nepoužívání stojí podle statistik v Česku desítky životů ročně.

Odborníci jsou přesvědčeni, že bezpečnostní pásy mohou výrazně přispět k záchraně životů. Podle ředitele FIA pro Evropu Jacoba Bangsgaarda patří jízda bez bezpečnostních pásů ke třem nejčastějším příčinám umrtí v automobilech. Jinak tomu není ani v Česku. „V loňském roce 707 mrtvých na českých silnicích bylo 150 řidičů a z toho 86 se nepřipoutalo. Je statisticky prokázáno, že dvě třetiny z nich by zřejmě přežily – to znamená 60 zbytečně ztracených životů,“ uvedl prezident ÚAMK Oldřich Vaníček.

Pásy nejsou podle dopravních expertů důležité pouze na předních sedačkách, ale také na zadních. „Mnoho smrtelných zranění vzniká tím, že zadní nepřipoutaný člen posádky váhou svého těla zabije toho před sebou,“ poznamenal Vaníček.

Lidé si mohou průběh nehody vyzkoušet na trenažéru, který byl k vidění už v Ostravě a nyní přicestoval do Prahy. Kromě převrácení auta na střechu si mohou lidé vyzkoušet náraz ve dvanáctikilometrové rychlosti. „Falešné zuby létají pět metrů před človíčka, brýle ještě dál,“ charakterizoval Oldřich Vaníček. Dodal, že si ženy tak mohou také vyzkoušet, že nemohou při nárazu ani v takto nízké rychlosti udržet dítě na klíně.

Trenažér v minulosti cestoval po světě s cirkusem formule 1, během závodů si ho vyzkoušelo na milion lidí. „Michael Schumacher na našem simulátoru ukazoval ve velkých mediálních show, že je to jeden ze způsobů, jak zachraňovat jednoduše a efektivně lidské životy,“ podotkl Vaníček.

Rozhovor s O. Vaníčkem a J. Bangsgaardem (zdroj: ČT24)