Nad barevnými ledopády v Pulčínských skalách se tají dech

Pulčínské skály (Valašsko) - Výjimečnou podívanou skrývají v zimě Pulčínské skály. V mrazech se pod převisy a puklinami skal tvoří několikametrové ledopády a rampouchy se zvláštním oranžovým zbarvením. Ledový poklad se nachází v nejpřísněji chráněné části skal, mimo zpřístupněné turistické stezky, kam návštěvníci nesmí. Letos je ale kaňon poprvé oficiálně přístupný, a to až do poloviny března.

Pulčínské ledopády se nacházejí v Národní přírodní rezervaci Pulčínské skály v rámci Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Beskydy. Kaňon s ledopády se jmenuje Ancona podle zdejší trampské osady. Cestu k němu znají jen místní.

Unikátní zbarvení ledopádů bylo dlouho tajemstvím i pro vědce. Až do roku 2008 se předpokládalo, že ho způsobují oxidy železa. Do vody se dostanou při její cestě puklinami skal, kde jsou často jílovité vrstvičky. Když voda zamrzne, tak zbarvení vynikne.

Pulčínské ledopády
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Brněnským vědcům z Akademie věd se podařilo odhalit, že zbarvení nemají na svědomí mikroskopické částečky železa, ale takzvané sněžné řasy. Mikroskopické řasy patří mezi organismy, které jsou přizpůsobené na život ve sněhu nebo ledu. Odborně je vědci označují jako kryofilní.

Barevné ledopády se objevují také v Krkonoších nebo na Šumavě

Řasy vytváří cihlově až krvavě červené zbarvení, je možné pozorovat také zelená nebo žlutá místa. Začínají se vytvářet na začátku roku a během několika týdnů doslova rostou před očima. Pulčínské ledopády bývají při vhodných klimatických podmínkách největší na přelomu února a března.