Soukromé rychlíky na Moravě budou mít rok zpoždění

Praha – Vlaky vítěze výběrového řízení na dopravce rychlíkové linky Ostrava – Opava – Olomouc už mají zpoždění. Ministerstvo dopravy rozhodlo, že se bude tendr týkat období od prosince 2014 namísto dosud platného roku 2013, na odklad upozornil server iDnes.cz. Ministerstvo chce dát vítěznému dopravci více času na nákup nových vlaků, které na linku nasadí. Letos se totiž ukázalo, že rok a půl od soutěže nemusí stačit – České dráhy, které vyhrály v tendru na regionální dopravu na Liberecku, nasadily nová vozidla s dvouměsíčním zpožděním.

Ministerstvo dopravy chce vypsat výběrové řízení na rychlíkovou linku z Ostravy do Olomouce letos. Ročním odložením zahájení provozu tak získá vítězný dopravce více času na nákup a zprovoznění vozidel, která na linku pošle. Ministerstvo upozornilo, že o prodloužení času k nákupu vozidel žádali sami dopravci, kteří se chtějí do tendru přihlásit.

V prosinci 2014 začnou vítězové výběrových řízení jezdit i na dalších rychlíkových linkách – z Prahy přes Ústí nad Labem do Chebu, z Plzně do Mostu a z Pardubic do Liberce. Pardubicko-liberecká a plzeňsko-mostecká linka jsou stejně jako ta olomoucko-ostravská neelektrizované trasy. To může podle mluvčího ministerstva dopravy Martina Nováka dopravcům zlevnit nákup vozidel, pokud totiž jedna firma vyhraje více tras, bude moci objednat větší sérii nových souprav.

Do konce roku 2014 budou rychlíky na všech linkách provozovat České dráhy podle současné smlouvy. Dráhy už také oznámily úmysl účastnit se připravovaných výběrových řízení stejně jako firmy Regiojet, Viamont, Veolia Transport a Leo Expres.