Srp a kladivo v Semilech komunismus nepropaguje

Semily - Mozaika se srpem, kladivem a rudou hvězdou na náměstí v Semilech komunismus nepropaguje. Došli k tomu kriminalisté a případ odložili. Město mezitím symboly totality, které donedávna zakrýval billboard, doplnilo nápisem: Kdo nezná svou minulost, je odsouzen ji opakovat. Policie se případem zabývala na základě trestního oznámení jednoho z místních obyvatel.

Trestní oznámení na neznámého pachatele podal Tomáš Trojan. Tvrdil, že srp a kladivo propagují totalitní hnutí a radnice to toleruje. „Na mozaice mi vadí hlavně neestetičnost. Je to skutečně deprimující, není to nic veselého, co by mělo být na náměstí,“ uvedl už dříve.

Billboard mozaiku zakrýval celých dvacet let. Emoce budí od té doby, co firma přestala za reklamu platit a mozaika ze 70. let se znova objevila. Radnice ji proto doplnila citátem: Kdo nezná svou minulost, je odsouzen ji opakovat. „To nejlepší řešení není bourat, protože tím se s historií nevyrovnáme,“ uvedl tehdy starosta Jan Farský. Za trestním oznámení podle něj stál jen další naschvál kritika radnice a neúspěšného kandidáta do zastupitelstva.

Srp a kladivo patří vedle pěticípé hvězdy a rudé vlajky k nejznámějším komunistickým symbolům. Před pěti lety Senát projednával návrh trestat jejich užívání stejně jako i hákového kříže, návrh však zamítl.