Sjezdovky jsou po oblevě záludné, jedna lyžařka se težce zranila

Mikulov (Teplicko) - V krušnohorském lyžařském středisku Bouřňák se dnes před polednem těžce zranila šestatřicetiletá žena. Podle dosavadních informací vylétla z poměrně obtížné slalomové tratě pod vlek. Krušnohorská horská služba se obává, že vzhledem k teplotám nad nulou a mohutnosti sněhové pokrývky by podobných případů mohlo být časem víc. Varovala proto před nezodpovědným chováním na sjezdovkách, protože jejich povrch je vzhledem k počasí poměrně záludný.

Slalomový svah na Bouřňáku patří mezi černé sjezdovky a je hodně prudký. Zraněnou ženu transportoval vrtulník do nemocnice v Ústí nad Labem. „Stěžovala si na bolesti v zádech a v pánvi. Zároveň vše nasvědčovalo tomu, že lyžařka utrpěla zlomeninu ve spodině lebeční, a to i přesto, že měla přilbu,“ uvedla horská služba. Podle provozovatele střediska Jiřího Zmítka žena zřejmě nezvládla mokrý sníh. „Co jsem slyšel, tak tu byla dlouho, snad 14 dnů, a neměla jediný problém,“ řekl.

„Na sjezdových tratích je po oblevě zmrzlá a velmi tvrdá spodní vrstva, na které leží mokrý sníh. Jakékoliv nedodržení pravidel bezpečného pohybu na sjezdovkách je teď maximální hazard se zdravím,“ upozornil náčelník krušnohorské horské služby Miroslav Güttner.