Zdrogovaného řidiče nezastavily ani výstřely, ujížděl i parkem

Ostrava - Zdrogovaný devětadvacetiletý řidič ve středu dopoledne ujížděl v Ostravě před policií přes chodníky a park. Ohrožoval chodce a nakonec naboural do policejního vozu. Muže nezastavily ani varovné výstřely do vzduchu. Jeden ze zasahujících policistů ho nakonec zadržel mezi zahradami rodinných domů. Dechová zkouška ukázala, že byl agresivní řidič pod vlivem pervitinu a marihuany. Navíc za volantem neměl co dělat. Soud mu to až do května zakázal.

Policisté chtěli muže zastavit kvůli běžné kontrole půl hodiny před polednem v Ostravě-Porubě. Řidič ale nereagoval a začal policii ujíždět. Když se dostal do úzkých, neváhal jet i po chodníku či přes park. „Ohrožoval chodce. Ti se vyhnuli střetu s vozem jen tak, že uskakovali mimo jízdní dráhu auta. To jelo i po travnatém porostu,“ řekla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Z parku řidič policistům ujížděl zpátky směrem na Hlavní třídu v Ostravě-Porubě, až skončil mezi rodinnými domy. Prudce zabrzdil a policejní auto ho odmrštilo směrem do plotu. Jeden z policistů poté vyběhl a začal střílet do vzduchu. Řidič ale nereagoval a snažil se schovat v jedné ze zahrad rodinných domů. „Vyskočil jsem na plot a v letu jsem srazil podezřelého k zemi. Napadl mě kopem do pravé nohy, i přesto jsem dokázal použít donucovací prostředky takovým způsobem, že jsem pachatele znehybnil,“ popsal ČT konec zásahu vrchní asistent Policie ČR Ostrava-Poruba 2 Oldřich Dostál.  

Při dechové zkoušce policisté zjistili, že muž před jízdou požil drogy. Přístroj určil pervitin a marihuanu. Co přesně měl muž v krvi, určí až rozbor odebraných vzorků. Policisté také zjistili, že pronásledovanému byl soudem už opakovaně vysloven zákaz řízení. Řidič skončil po honičce s lehkými zraněními v nemocnici. Po ošetření ho čeká policejní cela a výslech.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)