Zlatá solná stezka se může objevit na seznamu UNESCO

Prachatice – Zlatá solná stezka by se v budoucnu mohla objevit na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Do Paříže už míří první návrhy z Česka i Bavorska. Pokud by se to podařilo, dostala by se do společnosti světových fenoménů, jako je argentinské tango nebo čínská akupunktura. Naposledy se na seznam nehmotného dědictví dostala Jízda králů. Podle politiků z obou stran hranice rozhodnou zástupci mezinárodního výboru o zápisu nejdřív během příštího roku. Ministerstvo kultury ale dává projektu jen malou šanci na úspěch.

„Je to fenomén nejen místní, ale celonárodní až mezinárodní,“ domnívá se historik Muzea Prachatice František Kubů. Stezka začínala v Pasově a končila v Prachaticích. Obchod se solí dosáhl vrcholu v pozdním středověku, kdy se po stezce každý týden pohybovalo až tisíc koní.

Před dvěma lety slavila stezka milénium. Politici i historici se nyní rozhodli, že se ji pokusí zapsat do seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. „Pokud by to byl společný německý a český návrh, tak si myslím, že v orgánech UNESCO to má daleko větší šanci na uznání,“ řekl ČT poslanec Jan Bauer (ODS).

Zatím ale jde jen o přání hrstky jedinců. České ministerstvo kultury i ministerstvo zahraničí totiž o záměru nic neví. „Zlatá stezka není zařazena ani na indikativním seznamu České republiky, a to je vlastně základní podmínka možné nominace,“ uvedla mluvčí ministerstva kultury Eva Tichá.

Historie Zlaté stezky

České země měly ve středověku nedostatek soli, která byla tehdy jediným konzervačním prostředkem pro potraviny. Sůl se nejprve dopravila ze solných ložisek ve východoalpské oblasti po řekách do Pasova. Dál náklad pokračoval soumarskými karavanami těžko přístupnou šumavskou krajinou po obchodní stezce do Čech, kam putovalo i jiné zboží. Zpět do Bavorska se vozil chmel, vlna, kůže, pivo, máslo a také prachatická pálenka. Název „Zlatá“ nese stezka od 16. století, jako výraz mimořádné výnosnosti obchodu, a to právě hlavně se solí.

Původní trasu Zlaté stezky dnes velmi věrně kopíruje žlutě značená turistická trasa osazená informačními tabulemi. Začíná v blízkosti historického jádra Prachatic – u bývalé Horní brány a po 33 km překračuje česko-bavorské hranice, kde pokračuje dál do Německa.

zdroj: Město Prachatice

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)