Parkování u hradecké nemocnice marně hledají pacienti i lékaři

Hradec Králové – Pacienti Fakultní nemocnice v Hradci Králové a jejich příbuzní si stěžují, že nemají kde zaparkovat. Parkovací místa v areálu nemocnice jsou často do posledního obsazena, parkoviště přitom nejsou k dispozici ani v okolí nemocnice. Nedostatek parkovacích míst přitom netrápí jenom pacienty nebo lidi, kteří jedou navštívit své blízké, nýbrž i zaměstnance, kteří vlastní vyhrazené parkoviště nemají.

V areálu královéhradecké nemocnice je 800 parkovacích míst. Návštěvníci a pacienti však mají ve skutečnosti k dispozici pouze 300 z nich, protože na zbylých místech odstavují svá auta zaměstnanci nemocnice. „V pracovní dny chybí kolem 300 až 400 parkovacích míst,“ upřesnil náměstek ředitele fakultní nemocnice Tomáš Židů.

Největší boj o volná místa se odehrává mezi sedmou a čtrnáctou hodinou. Kdo neuspěje, musí volit nouzová řešení. Když někdo veze nemocného příbuzného na kontrolu, učiní si zatím vyjížďku po hradeckých ulicích, řidič, který musí za lékařem sám, může nechat auto například na rozbahněné ploše za nemocničním areálem.

Vedení nemocnice přitom nezná způsob, jak vytvořit další parkovací místa – v areálu už mnoho volného prostoru nezbývá, ostatně v posledních patnácti letech se počet míst zdvojnásobil.

S žádostí o pomoc se nemocnice obrátila na magistrát. Ten uvažuje o stavbě parkovacího domu u zdravotnického zařízení až s 500 parkovacími místy, parkoviště však nebude hned. „Až budou vyřešeny pozemkové záležitosti, celou záležitost předložíme do orgánů města,“ uvedl primátorský náměstek Jindřich Vedlich. Lidé se tak mohou na lepší parkování těšit nejdříve za dva roky. Do té doby budou marně kroužit po nemocničním areálu nebo zůstanou odkázáni na trolejbus.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)