Dostihový spolek Pardubice je opět bez ředitele

Pardubice - Dostihový spolek Pardubice je po osmi měsících opět bez ředitele. Jeho dosavadní šéf Petr Buchal požádal na dnešním jednání představenstva o uvolnění z funkce. Vedením společnosti byla pověřena ekonomická náměstkyně Hana Jeníková.

„Považuji svoji misi za splněnou a jdu se věnovat svým zájmům,“ zdůvodnil své rozhodnutí Buchal. V čele společnosti stanul počátkem července loňského roku. Vedení Dostihového spolku doznalo změnu i nedávno. V prosinci se novým předsedou představenstva stal veterinář Vladimír Tlučhoř. Ve funkci nahradil radního Pardubic Jana Němce, který odstoupil, aby vyhověl požadavkům menších akcionářů.

Pardubice jsou s 51,54 procenta akcií největším akcionářem spolku. Další významný podíl patří Martinu Vokálovi, a to 22,51 procenta. Ostatní vlastníci, jimiž jsou soukromé osoby, drží jen jednotky nebo zlomky procenta akcií. Dostihový spolek se ale potýká se špatnými hospodářskými výsledky a velkou kumulovanou ztrátou, která se blíží výši základního jmění společnosti, jež činí 10,22 milionu korun. Za loňský rok firma podle odhadů skončí se ztrátou kolem čtyř milionů korun.

O provozování pardubického dostihového závodiště a pořádání nejslavnějšího dostihu Velká pardubická stojí slavný žokej Josef Váňa. Spolu s dalšími investory před časem předložil městu několik návrhů na pronájem závodiště a pořádání dostihů. Radnice není v zásadě proti, ale namítá například, že na licenci na pořádání dostihů by se musela vypsat soutěž, což by celou věc o několik měsíců zdrželo. Váňa rovněž odmítal spolupracovat se stávajícím vedením Dostihového spolku.