Lesní čtvrtky mají děti v oblibě

Slapy u Tábora – Děti z mateřské školy ve Slapech u Tábora vyrážejí pravidelně každý čtvrtek na výlety do přírody, ani špatné počasí jim nepřekáží. Škola se inspirovala modelem tzv. lesní školky a kromě toho využívá při výuce speciální metody italské lékařky Marii Montessoriové. Nabízí, co rodiče jinde na Táborsku nenajdou. Proto i když se jedná o vesnickou mateřinku, je o zapsání dětí velký zájem.

Hlavním tématem lesních dnů je příroda. „Pozorujeme zvířátka,“ potvrdila malá Denisa Dvořáková. A probírají i další témata, tentokrát je jejich cílem sousední vesnice Větrovy, kde nedávno shořela rozhledna Hýlačka. „Někdo ji zapálil,“ popisuje Rozálka Vágnerová. Na místo, kde stála, se nevydávají náhodou, škola chce přispět do sbírky na její obnovu. „Zapojujeme se, jak umíme. Děti třeba malují, rodiče nebo přátelé školy mohou ty výrobky zakoupit,“ vysvětlila učitelka Markéta Multušová.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Když není kam se schovat, tak děti v přírodě i svačí. „Ve školce zůstane rohlík, chleba na talíři a tady snědí všechno. A ještě si nosí svačinku z domova,“ ujišťuje učitelka Romana Háková. Dopoledne v přírodě ale dětem prospívá i jinak. Víc si pamatují, jsou vnímavější a také odolnější. Pět, sedm kilometrů pochodu pro ně není žádný problém. „Snažíme se dát co nejlepší boty, pláštěnku. Děti jsou nadšené, a tak jsme taky spokojeni,“ prohlásila maminka Jaroslava Dvořáková a Dana Rumanová doplnila: „Vůbec od září nemarodil. Děti jsou otužilejší, získají lepší imunitu, odolnost. Myslím, že je to pro ně prospěšné i po zdravotní stránce.“

Dnes ve sněhu, dešti a při teplotě kolem nuly ušly děti čtyři kilometry a pak se vracejí zpátky na oběd.