Je rolba osobní vozidlo, nebo traktor? Úředníci v tom mají zmatek

Praha/Horní Malá Úpa – Rolbaři na horách řeší neobvyklý problém. V registru sněžných vozidel je zmatek a ani ministerstvo dopravy přesně neví, jakými pravidly se musí majitelé řídit. Výjimečné nejsou ani případy, kdy dva totožné stroje úředníci zapíšou naprosto odlišně. Jeden například jako osobní vozidlo, druhý jako traktor.

České rolby PL 800 – Lavina už patří mezi legendy, v Krkonoších jich ale pořád jezdí desítky. Majitelé horských chat se bez nich v zimě neobejdou. Jan Patzelt z Horní Malé Úpy má hned dvě, i když se liší jen barvou, podle úředníků je každá jiná.

V technickém průkazu je modrá rolba vedená jako osobní vozidlo a majitel s ní proto musí na pravidelné technické prohlídky. Červená je ale zapsaná jako sněžné pásové vozidlo, se kterým majitel pro změnu na silnici vůbec nesmí. „Je v tom neskutečný guláš,“ potvrzuje vedoucí technické kontroly CSPSD Trutnov Vladimír Dušek.

Ministerstvo dopravy tvrdí, že jde čistě o obchodní záležitost prodejců. „Jestli si prodejce rolbu nazve jako sněžnou, pásovou, traktor nebo i tříkolku, to už je vyloženě obchodní záležitost,“ řekl ČT mluvčí resortu Martin Novák. Za vším ale ve skutečnosti stojí rok 2001, kdy načas vypadla příslušná kolonka v registru a úředníci začali rolby zapisovat každý po svém.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)