Vysočina digitalizuje svoji historii

Vysočina – Historické knihy a dokumenty přepisuje od čtvrtka na Vysočině supermoderní digitalizační přístroj, budou pak přístupné na internetu. Jde o společný projekt Národní a krajské knihovny. Zatímco v Praze se budou přepisovat všechny zajímavé písemnosti, na Vysočině jen ty regionálně významné. Přesto to bude stát 28 milionů korun, které zaplatí evropská pokladna.

Pořizovací hodnota momentálně nejmodernějšího přepisovače knih a dokumentů v zemi je dva miliony. Jedinou činnost, kterou musí člověk udělat, je vložit knihu do prosklené buňky. Pak už vše řídí stroj: změří si tloušťku knihy, šířku stránek a podle kvality textu navolí rychlost snímání, které obstarají dva fotoaparáty. „Dokáže snímat rychlostí 1 200 stránek za hodinu,“ uvedla koordinátorka Krajského digitalizačního centra Vysočina Helena Hrnčířová.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Tím ale práce nekončí, digitalizovaná kniha se pak dále upravuje v počítači. „Záleží od kvality naskenované knížky. Buď potlačíme pozadí, nebo zvýrazníme text,“ vysvětlila operátorka Viera Vaněčková a vedoucí Odboru informatiky Kraje Vysočina Petr Pavlinec doplnil: „Ta investice je financována z evropských fondů, které neumožňují zpoplatnění nebo komerční provoz podobného zařízení minimálně po dobu 5 let.“

Digitalizace není jen skenování historických dokumentů, ale také jejich příprava, přesný popis, uložení a zpřístupnění na internetu. „Díla vázaná autorským zákonem nemůžeme zpřístupňovat libovolně, musíme ctít pravidla zákona,“ dodala Helena Hrnčířová.

Pro knihovny, muzea, archivy, města i obce se dokumenty digitalizují zdarma. Stejnou možnost mají i občané, musí být však vlastníky autorských práv.