Vysočinský radní pro dopravu přišel o řidičák

Jihlava – Podobně jako někdejší ministr dopravy Bárta přišel také vysočinský krajský radní pro dopravu Libor Joukl o řidičský průkaz. Příčinou byla chybějící registrační značka na vozidle, které řídil. Musel také zaplatit pokutu. Podle pravidla údajně zavedeného pro boj s piráty se bude muset vysočinský radní obejít bez řidičského oprávnění půl roku.

Na Libora Joukla, radního pro dopravu a majektové záležitosti Kraje Vysočina a navíc hejtmanského náměstka, se úřady zaměřily, když Mladá fronta Dnes na konci loňského roku upozornila, že na jeho voze chybí jedna registrační značka. Vše skončilo přísným postihem. „Přestože se právní výklady na jízdu bez jedné SPZ různily, plně respektuji rozhodnutí správního orgánu o odebrání řidičského průkazu na dobu šesti měsíců a udělení pokuty,“ uvedl Libor Joukl.

Pravidlo, jehož zavedení kdysi úřady zdůvodnily především nemožností dohledat některé řidiče zachycené automatickým radarem při rychlé jízdě, už stálo řidičský průkaz mnoho řidičů. Postihlo i ty, kteří značku ztratili náhodou nebo jim ji například odcizili zloději kovů. Oprávnění musel na půl roku odezvdat i někdejší ministr dopravy Vít Bárta, který byl přistižen při jízdě v autě bez registrační značky. Žádné zmírnění tohoto pravidla ale neinicioval.