Zchátralý Greplův dům se promění na kanceláře pro úředníky

Vyškov - Renesanční komnaty Greplova domu v centru Vyškova budou sloužit jako kanceláře městských úředníků. Kulturní památka je nyní v dezolátním stavu, omítka je otlučená na cihly, uvnitř leží hromady suti. Vyškov se nyní rozhodl památku opravit, náklady se odhadují na 100 milionů korun.

„I kdybychom ho nechtěli kvůli vysoké ceně rekonstruovat, tak bychom museli investovat nemalé částky do toho, aby nám nespadl na hlavu,“ vysvětlil starosta Vyškova Karel Goldemund (ČSSD). Podle něj je dům v současném stavu neprodejný. Město se proto vzdalo myšlenky na to, že rekonstrukce by se ujal někdo jiný.

Jediným problémem jsou finance – na rekonstrukci za 100 milionů korun neexistují žádné státní ani evropské dotace. Město tak musí vše zaplatit z fondu bydlení. „Je pravdou, že oprava památky je dražší. Technologické a řemeslné postupy jsou náročnější a navíc chceme, aby se zachovalo co nejvíce autentických konstrukcí,“ vysvětlil vedoucí oddělení kultury Petr Bařinka.

  • Stropy Greplova domu autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Greplův dům v centru Vyškova zdroj: ČT Brno

Do opraveného domu se přestěhují úředníci, kteří se nevešli na radnici a dnes jsou rozeseti po různých místech Vyškova. Odbor dopravy sídlí v komnatách vyškovského zámku, který ale trápí špatná statika. Živnostenský úřad s odborem životního prostředí jsou v bývalé budově okresního úřadu, kterou pro změnu vlastní stát a chce ji prodat. „Pro občana to bude mnohem větší komfort,“ uvedl starosta.

Opravy by měly trvat více než jeden rok. Vše ale ještě může zdržet Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Stavební firma, která se ani neúčastnila výběrového řízení, k němu totiž podala námitku. ÚOHS nyní řízení zkoumá.

Město koupilo zchátralý dům za 15,5 milionu

Greplův dům vystřídal v průběhu historie řadu funkcí. Původně vznikl jako správní budova biskupského panství, po rozsáhlém požáru Vyškova v polovině 18. století se proměnil v nájemní dům. „Do roku 1989 tady sídlil Okresní podnik služeb, od té doby objekt chátral, až jej v roce 2008 získalo město,“ popsal Bařinka. Tehdy jej město koupilo za 15,5 milionu korun. Podle některých zastupitelů to ale bylo zbytečně moc, cena prý mohla být poloviční.

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)