Policie má muže, který zapálil pražský panelák

Praha – V rukou policie se ocitl muž, který má podle kriminalistů na svědomí požár šestipatrového panelového domu v Praze-Miškovicích. Oheň zničil v noci na středu jeden byt a hasiči museli uprostřed noci evakuovat 32 lidí. Tři z nich utrpěli při požáru zranění. Muži, kterého policie obvinila ze založení ohně, hrozí za obecné ohrožení až osm let vězení.

Policie se požárem, který mohl zahubit čtyři lidi – bývalou družku obviněného muže a její tři děti –, zabývala velmi intenzivně, předpokládaného žháře odhalila během čtyřiadvaceti hodin. Podle policejní mluvčí Jany Rösslerové muž polil benzinem vstupní dveře bytu, uvnitř kterého spala jeho bývalá družka se svými třemi dětmi, a oheň založil nedopalkem cigarety.

Pomsta benzinem

Kriminalista Jiří Kinšt dodal, že se třicetiletý muž k činu částečně přiznal. Tvrdí však, že ve skutečnosti nechtěl benzin zapálit, ale pouze jeho nalitím pod dveře obyvatele bytu vystrašit. „Úmyslnou iniciaci popírá,“ shrnul Kinšt. Mělo se podle něj jednat zřejmě o mstu. „Jejich vztah byl ukončen a podezřelý musel byt opustit,“ řekl kriminalista. V minulosti se muž do bytu vloupal a někdejší družku obtěžoval telefonáty a textovými zprávami.

Muže policie zadržela ve frýdeckomísteckém hotelu, kde se podle všeho skrýval před zákonem. Navrhli jeho vzetí do vazby, dnes o tom rozhodne soud.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Tři zranění, škoda tři miliony

Hořet začalo ve středu před druhou hodinu v noci. „Požárem byla zničena předsíň, bytové instalační jádro, kuchyňský kout a obývací pokoj. Dva dětské pokoje byly poškozeny sálavým teplem a zplodinami hoření,“ přiblížila mluvčí hasičů Pavlína Adamcová. Tři ze čtyř lidí, kteří ve zničeném bytě pobývali, utrpěli zranění a museli být převezeni do nemocnice.

Škodu, která při požáru vznikla, vyčíslili hasiči na tři miliony korun. Hasičské jednotky, které se sjely z pražských Holešovic a Satalic, dostaly oheň pod kontrolu přibližně po půl hodině. Z domu musely nejprve evakuovat jeho obyvatele, kteří se dosud nemohou vrátit.