Často zaplavované Malenice možná ochrání speciální nádrž

Malenice (Strakonicko) - V Malenicích na Strakonicku se místní obávají dalšího prudkého tání a vydatnějších dešťů. Místní potok totiž téměř každoročně zaplavuje domy. Vodohospodáři zatím nemají účinná protipovodňová opatření. Nad vsí chybí tzv. poldr, který přívaly vody zadrží. Situace by se však už brzy mohla změnit.

Dům Piklových stojí dvacet metrů od koryta radostického potoka. Voda se jim do přízemí domu, garáže a sklepů dostala už čtyřikrát, zničila dvě auta. Dům se teď snaží ochránit sami. Hladina vody v potoce teď dosahuje k 15 centimetrům. Při vydatných srážkách ale prudce stoupá. Přesáhne i 4 metry. Místní většinou ze stodol ani nestačí vyhnat dobytek a odvézt techniku. „Jakmile je větší déšť, tak máme strach,“ říká majitel jednoho domu Eduard Karas.

Malenice má ochránit speciální nádrž, která bude nad obcí. Měla by mít šestimetrovou hráz, která zadrží až stoletou vodu. „Část pozemku obec vykoupila, abychom stavbě maximálně pomohli,“ řekl Josef Blahovec, starosta Malenic. Jenže projekt je stále jen na papíře. Místní doplatili na transformaci Zemědělské vodohospodářské správy. Ta protipovodňové plány nedotáhla do finále a pracovníci povodí, kteří práci převzali, začínají téměř od nuly. „Bývalá vodohospodářská správa situaci podcenila,“ řekl Karel Vlasák, radní Jihočeského kraje. „Akce při převzetí nebyla z hlediska přípravy Zemědělskou vodohospodářskou správou připravena tak, aby ji bylo možné realizovat,“ uvedla Michaela Pohůnková, mluvčí Povodí Vltavy. Pracovníci Vltavského povodí však starostovi slíbili, že do dvou týdnů do obce přijedou a začnou situaci řešit.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)