Pozůstalí Němců z Dobronína chtějí pohřeb v Jihlavě

Jihlava – Ostatky německých obětí nalezené na louce Budínka u Dobronína budou nakonec uloženy na hřbitově v Jihlavě. Pravděpodobně se tak stane letos v srpnu. České televizi to dnes potvrdil mluvčí pozůstalých Johann Niebler. Ještě ve středu ale pozůstalí starostovi nedalekého Ždírce tvrdili, že mají zájem o pohřbení ostatků na zdejším hřbitově. Centrální pohřebiště v Jihlavě označili až jako krajní řešení. Ve Ždírci proběhla v lednu dokonce i anketa, na jejímž základě včera zastupitelstvo záměr schválilo.

„Nechceme to dělat v Dobroníně ani ve Ždírci, protože nechceme vyvolat mezi obyvateli žádné spory,“ odůvodnil Niebler změnu názoru. Starosty Dobronína i Ždírce taková informace překvapila, dozvěděli se jí až od České televize. „Pro mě je to novinka, já mám od pana Nieblera vyjádření ze středy, že má zájem ostatky umístit ve Žďírci,“ uvedl starosta Žďírce Bohuslav Fiala (nez). „Ze začátku to bylo rozvířený zbytečně, protože jsme mohli počkat, až co zjistí a vyšetří policie. Mohlo se teprve teď rozhodovat, kam s ostatky,“ dodal starosta Dobronína Ivan Sehnal (SNK 2010).

Pět vzorků DNA pozůstalých se s obětmi shoduje  

Zmatky a nejasnosti totiž provází kauzu ostatků už od předloňského srpna. Podle informací ČT Niebler postupně oslovoval jednotlivé obce. Nejprve jednal s Dobronínem, tam se umístění ostatků místním sice moc nelíbilo, nakonec ale s hrobem na hřbitově souhlasili. Mezi tím ale mluvčí pozůstalých napsal dopis i starostovi do nedalekého Ždírce. Vedení obce proto v lednu udělalo mezi lidmi anketu, pro uložení bylo 113 obyvatel proti 91. Zastupitelé tedy ve čtvrtek na jejím základě uložení ostatků schválili.

Niebler dnes rovněž oznámil, že s obětmi poválečné doby se shoduje už pět vzorků DNA pozůstalých. U dalších čtyř lidí se zřejmě budou genetické testy dělat znovu. Pak teprve bude podle něj možné uložit ostatky na hřbitově v Jihlavě. „Musím připravit nápis na náhrobní kámen a k tomu musím vědet, kdo byl pochován na Budínce a kdo u dráhy,“ uvedl.  Ostatky budou uloženy do společného hrobu pravděpodobně letos v srpnu.

Reportáž Blanky Poulové a Hany Scharffové (zdroj: ČT24)