Jeskyně na Jesenicku zažily cvičný zásah hasičů

Jeseník - Jak co nejrychleji zachránit zraněného speleologa nacvičovali hasiči z Jeseníku a Šumperku. Těžko přístupná jeskyně Rasovna postupně prověřila dvě desítky záchranářů. Figuranta museli v jeskyni nejprve najít a poté vyprostit. To se jim podařilo za tři a půl hodiny. Jeskyně lákají mnoho odvážlivců, kteří však jejich nebezpečí často podceňují.

Na dně jeskyně leží zraněný speleolog. Hasiči jej v podzemním labyrintu musí co nejrychleji najít a na nosítkách vynést. Zásah jim ztěžují úzké chodby a tma. Kvůli zimujícím netopýrům nesmí svítit. „Nesmí se používat otevřené světlo, proto jdou všichni na elektriku,“ řekl Jiří Šarman, velitel výcviku z Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje, stanice Jeseník. Kromě standardního lezeckému vybavení hasiči potřebují i to jeskyňářské - dynamické lano na skály, statické láno do jeskyní a do podzemí. Na dno Rasovny vede několik cest. Tu, která má hasiče dovést ke zraněnému, ale dopředu neznají. Nezbývá jim než improvizovat. 

Zraněného na nosítkách vynášejí z jeskyně první hasiči. V podzemí, kde je stabilní teplota 6 stupňů Celsia strávili tři a půl hodiny. „Pohodlné to nebylo, ta nosítka jsou, vidíte sami, taková vratká, takže každý kámen je v tom docela cítit,“ řekl zachráněný figurant Jiří Tomášek z Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje, stanice Šumperk. 

Reportáž Andrey Šubové (zdroj: ČT24)

Na Jesenicku je ukryta řada neprobádaných jeskyní a starých dolů, které lákají řadu zvědavců. Nebezpečí si uvědomuje jen málokdo. „Ty stoje, které tam jsou, jsou ztrouchnivělé a může to spadnout,“ uvedl Petr Fišer z Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje, stanice Jeseník. 

Riziko hrozí v podzemí i zkušeným jeskyňářům. Na začátku února se o tom přesvědčil český speleolog, který si v jeskyni Javorinka ve Vysokých Tatrách poranil nohu. Jeho transport zaměstnal dvacítku slovenských záchranářů a trval 14 hodin. „Čím víc lidí dneska dělá adrenalinové sporty, a tohle se počítá mezi ně, tak tím víc budeme zasahovat,“ řekl Jiří Augustýnek ze Speleologické záchranné služby. Záchranu v jeskyních cvičí hasiči dvakrát ročně. Neštěstím skončil ostrý zásah na Jesenicku naposledy v 80. letech, kdy u Zálesí uvízli pod zemí dva sběratelé minerálů. Jeden z nich nepřežil.