Budoucnost heren Teplice možná vyřeší v referendu

Teplice – O budoucnosti heren v Teplicích budou možná nakonec rozhodovat lidé v referendu. Radnice tyto podniky zatím výrazněji regulovat nechce, do rozpočtu města přinášejí ročně desítky milionů. Skupina aktivistů, kterým jejich vysoký počet vadí, sbírá proto podpisy pod návrh veřejného hlasování. A to by pak magistrát musel nařídit.

Jsou ošklivé a v jejich okolí je vyšší kriminalita – to vyčítají kritici teplickým hernám. „Něco, co umrtvuje město, protože do něj chodí velmi specifická skupina zákazníků. Není to prostě cukrárna nebo restaurace, kde se mohou lidé scházet a povídat si,“ potvrdil iniciátor petice Jakub Mráček.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Na jedné z nejrušnějších teplických ulic je na zhruba půlkilometrovém úseku 17 heren, v celém městě jich pak je až 130. Pokud se referendum uskuteční, mohli by lidé rozhodnout o jejich úplném zákazu, anebo omezení na určité lokality. „Podle mě k tomu nedojde, protože město z toho má dost peněz. Myslím, že by k tomu určitě nedošlo,“ prohlásil Jakub Ridrich, který v herně obsluhuje.

Herny podle odhadu magistrátu přinesou v letošním roce do městského rozpočtu 60 milionů korun. „My jako město musíme brát zřetel i na jiné věci, třeba na 400 nezaměstnaných lidí, pokud bychom k takovému zákazu přistoupili,“ uvedl primátor města Jaroslav Kubera (ODS). S majiteli heren se proto vedení Teplic domluvilo alespoň na odstranění světelných poutačů. Do konce termínu chybí pět dní, v některých hernách je stále mají. „To stejně ničemu nezamezí. Ten, kdo si bude chtít zahrát, tak si určitě přijde zahrát,“ dodal Jakub Ridrich a primátor Kubera doplnil: „Teprve poté, když se to opatření neosvědčí, přistoupíme k drastičtějšímu.“

Pokud aktivisté seženou dostatek podpisů, mohli by obyvatelé Teplic rozhodnout o hernách na podzim při volbách do krajského zastupitelstva.