Obce často doplácejí na spory o církevních resitucích

Pardubice - Kvůli vleklým sporům o navracení církevního majetku se řada měst a obcí dostává do absurdních situací. Kromě toho, že konflikt brzdí jejich rozvoj, požaduje po nich stát nájemné za užívání blokovaných pozemků. Jedná se třeba o školy nebo školky. Konkrétně například v Horní Jelení, Sezemici nebo Býšti na Pardubicku.

Pozemky v Horním Jelení, jejichž rozloha je asi 1,6 hektaru, historicky patřily církvi. Vleklé spory o církevní majetek teď znemožňují další rozvoj města. Na pozemcích by mohlo vyrůst až dvacet rodinných domů. Starosta Horního Jelení Petr Tupec (ODS) nepochybuje, že by se zájemci o nové bydlení nenašli.

V Sezemicích na blokovaných parcelách kdysi postavili školu, školku i hřiště. Co bude dál, nevědí. „Vyplacení v ceně stavebního pozemků, což je dnes řádově v Sezemicích mezi 1 600 - 1 800 Kč za metr, je pro nás likvidační,“ tvrdí starosta Sezemic Bohuslav Kopecký (nez.).

Podobně jsou na tom v Býšti. Škola i školka stojí na někdejším církevním pozemku. Obec tu dokonce platí nájem. „Museli jsme přistavět druhé oddělení mateřské školy. V té chvíli jsme museli požádat úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který je v tuto chvíli majitelem pozemku, o souhlas, ale v té chvíli nám vyměřil nájemné ve výši jedenácti tisíc korun,“ říká starosta Býště Ladislav Mlateček (nez.). Doufá, že právě pozemky pod školami se nakonec vyřeší bezúplatným převodem.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)