Krajská zdravotní začala vymáhat regulační poplatky

Ústí nad Labem - Promlčené regulační poplatky se snaží po svých pacientech vymáhat Krajská zdravotní. Tato společnost sdružuje pět největších nemocnic v Ústeckém kraji. Za pobyt nebo ošetření jí dluží padesát tisíc pacientů. Někteří se teď můžou placení vyhnout kvůli promlčení dluhu.

Nechat se ošetřit a zaplatit, není pro každého uživatele zdravotní péče samozřejmé. Pacienti dluží nemocnicím v Ústeckém kraji patnáct milionů korun. Proto začala ústecká společnost Krajská zdravotní rozesílat upomínky včetně penále. „Pokud si někdo spočítá, že jeho dluh se stal splatným před více než třemi lety, tak může učinit námitku promlčení a dluh nemusí hradit,“ varuje právník Karel Šemík. 

A Krajská zdravotní přiznává, že o promlčení ví. Pacienty, kteří nezaplatili v roce 2008, začala totiž pomocí specializované firmy obesílat až v prosinci 2011. „Dluh zůstává dluhem i po promlčení a my si myslíme, že morální je nedlužit,“ apeluje na dlužníky mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra. 

Pro Krajskou zdravotní to však v tomto směru není první problém. Stovky lidí totiž dostaly výzvu k zaplacení, přestože nic nedlužily. „Jeli jsme na výběrní místo v Chomutově. Tam bylo plno lidí, a když jsme přišli na řadu, tak nám řekli, že nic nedlužíme,“ zlobí se omylem upomenutý pacient Oldřich Novák. 

Společnost se všem později omluvila. Krajská zdravotní se brání, že vymáhání takového množství dluhů je složitý proces, který navíc nemohl začít dřív. „Vymáhat poplatky po třiceti korunách jak vzniknou, je neekonomické. Proto jsme je sdružili do většího objemu dluhů a ten jsme potom vymáhali,“ vysvětluje Jiří Vondra.

Pacienti v nemocnicích neplatí přímo u lékaře. Dostanou do ruky fakturu, ale k pokladně, kde by měli zaplatit, často už nedojdou. Změna v placení poplatků se ale nechystá. Jejich vybírání přímo v ordinacích je prý nehygienické.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)