Večer hrozí nebezpečí ledovky, varují meteorologové

Liberec - Od dnešního večera je na celém území republiky náledí. Ochlazení přibrzdí odtávání sněhu, led v korytech řek může ale i dál někde působit problémy a hladiny na dolních tocích mohou ještě kolísat nebo i mírně stoupat. Uvedl to dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na Liberecku se chystají odstřelit masy ledu, které zablokovaly Jizeru. Učiní tak ale až v pondělí. Na Olomoucku rovněž ledové kry komplikují průtok některých řek. Na Českolipsku už se situace uklidnila, na Ploučnici platí jen první povodňový stupeň a řeka dál klesá. Do koryt se tam vrátily i menší toky a hasiči tam odvolali pohotovost. Potvrdila to operační důstojnice hasičů. Opadla i Jizera, v Sytové na Semilsku je zaznamenán druhý povodňový stupeň a situace je tam stabilizovaná. Řeku ale na několika místech stále blokují tuny ledových ker. S jejich odstraněním má pomoci těžká technika hasičů z Hlučína.

Meteorologové očekávají, že po dnešních srážkách a předpokládaném nočním ochlazení budou komunikace místy namrzat a bude se na nich vytvářet náledí. Pro Liberecký, Královéhradecký a Ústecký kraj ještě podle ČHMÚ platí povodňová bdělost, a to do pondělního poledne.

Od dnešního večera se může v souvislosti s ochlazením na celém území republiky tvořit náledí a v Kraji Vysočina a Jihomoravském kraji hrozí odpoledne silné sněžení. Ochlazení podle Českého hydrometeorologického ústavu sice přibrzdí odtávání sněhu, led v korytech řek může ale i dál někde působit problémy a hladiny na dolních tocích mohou ještě kolísat nebo i mírně stoupat. Meteorologové očekávají, že po dnešních srážkách a předpokládaném nočním ochlazení budou komunikace místy namrzat a bude se na nich vytvářet náledí. Jejich varování před ledovkou a náledím platí pro celou republiku od dnešních 18:00 do pondělí 10:00.

Masy ledu, které zablokovaly Jizeru, nechá Liberecký kraj odstřelit, ale až v pondělí. Na odstřelu se dohodla Krajská povodňová komise, která požádala o pyrotechniky hasičského záchranného sboru. Těžká technika si totiž s nahromaděným ledem nedokáže poradit. První odstřel se měl uskutečnit ještě dnes večer u Dolánek u Turnova. Začalo ale přimrzat, a tak se pyrotechnik rozhodl akci odložit až na ráno, řekla náměstkyně libereckého hejtmana Lidie Vajnerová (SOS). Situace na řece je podle Povodí Labe stabilizovaná.

„Pyrotechnici budou postupovat proti toku Jizery od Turnova na Rakousy až do Dolní Sytové v součinnosti s hasiči a policisty. Na řeku nastoupí v pondělí i druhá skupina, a práce tak půjdou rychleji,“ řekla Vajnerová. Krajská povodňová komise, která bude v pondělí ráno znovu jednat, bude podle ní o postupu informovat všechny dotčené obce, aby se připravily na případnou evakuaci obyvatel v ohrožených oblastech. S odstřely se podle vodohospodářů nesmí otálet, nelze říct, co by mohla udělat další obleva.

Hromady ledových ker působí problémy i na Brněnsku

Vodohospodáři za pomoci trhaviny zčásti uvolnili koryto řeky Svratky v Březině na Brněnsku. Bude nutný další odstřel, konat by se měl po poledni. Nahromaděný led působí problémy i v Tišnově. Hromady ker, které tu brání průtoku vody, podle mluvčího jihomoravských hasičů Jaroslava Haida již v sobotu odpoledne a v podvečer ohrozily obec Skryje. Voda z rozlité řeky zaplavila tamní silnici a sklepy domů. Před povodňovou vlnou hasiči preventivně evakuovali osmnáct lidí. Domy chrání pytle s pískem. Obyvatele okolních objektů hasiči upozornili na možnou evakuaci.

Na Olomoucku stále platí druhý povodňový stupeň

Na Olomoucku se stále potýkají s problémy. Druhého povodňového stupně zde dnes ráno dosahuje řeka Bečva v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku, kde se vytvořila dlouhá ledová bariéra. První povodňový stupeň stále platí v případě řeky Moravy v Moravičanech na Šumpersku. Situaci v regionu monitorují vodohospodáři i hasiči. Potvrdil to dispečer Povodí Moravy. 

„V Teplicích nad Bečvou je bariéra poměrně velká. V Moravičanech byl v noci průtok setrvalý, protože se mírně ochladilo a tání nebylo takové jako v sobotu. Problémy se dnes dají očekávat především níže po toku Moravy i Bečvy, protože vlna ledu půjde dál,“ uvedl dispečer. Naopak zlepšení hlásí v případě Moravské Sázavy a Třebůvky, jejíž hladina v sobotu v Lošticích na Šumpersku dosahovala třetího povodňového stupně. Nyní jsou oba toky pod prvním povodňovým stupněm.

Méně práce s tajícím sněhem mají hasiči. „Oproti sobotě je to tak jedna ku deseti. Situaci spíše jen monitorujeme. Vodu ze sklepů domů dnes dopoledne hasiči čerpali asi jen ve dvou či třech případech na Uničovsku,“ řekl mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

Středním Čechách ubyli lyžaři, naopak Šumava a Liberec hlásí dobré podmínky

Návštěvnost středočeských lyžařských areálů o víkendu negativně ovlivnilo počasí. Provozovatelé kvůli dešti a sněžení zaznamenali nižší počet návštěvníků zejména v neděli, v sobotu byla návštěvnost spíše průměrná. Některá střediska možná budou kvůli oteplení v příštích dnech uzavřena.

Větší množství lyžařů po celý uplynulý týden i o víkendu eviduje západočeská Šumava. V oblasti tráví prázdniny lidé z Plzeňského kraje, zvýšil se tak počet sjezdařů ve většině areálů. Situace ale nebyla dramatická, čekací fronty u vleků jsou zpravidla do pěti minut. Žádné mimořádné události nezaznamenala ani horská služba, zranění lidí v uplynulých dnech byla standardní. Do horských středisek v Libereckém kraji zamířily o víkendu tisíce lyžařů. V Libereckém kraji začaly jarní prázdniny a hlavně areály v Jizerských horách hlásí jeden z nejlepších víkendů letošní zimy.

Orlické hory mají trochu smůlu, zůstávají totiž ve stínu nejvyšších českých hor – Krkonoš. Větší lyžařská střediska s tím problém nemají, ale menší obce bez skiareálů bojují o každého turistu. Nezbývá než lákat běžkaře. Třeba v Orlickém Záhoří za finance z evropských dotací pořídili rolbu a pravidelně upravují tratě v okolí. Vybere si každý, některé trasy jsou pro méně náročné, jiné pro zdatnější sportovce.