Na Chebsku chtěli dva muži zapálit ubytovnu

Aš (Chebsko) - Dva neznámí muži dnes v noci hodili několik zápalných lahví na ubytovnu v Aši. Nikomu se nic nestalo, škody jsou tedy hlavně na majetku. Případem se ale zabývá policie. V objektu totiž bydlí i romští obyvatelé, a tak se událost vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení s rasovým podtextem. Potvrdil to krajský policejní mluvčí Pavel Valenta. Policie povolala do Aše posily z Chebu, které budou monitorovat situaci několik dnů.

Na domě je jedno ohořelé okno a jeho vnější sklo je rozbité. Okouřené jsou také vstupní dveře do objektu. „V místě je klid, okolo samostatného domu poblíž nádraží projíždějí policejní vozy. U soukromé ubytovny nikdo nepostává, ulice je úplně prázdná. Ubytovaní Romové pouze odhánějí fotografy z médií,“ řekl svědek na místě.

„Událost se stala kolem 02:30. Pachatelé vysocí zhruba 180 centimetrů zaútočili na asi třípodlažní objekt v Nádražní ulici. Policie po nich velmi intenzivně pátrá,“ uvedl mluvčí. Muži zaútočili na okno v přízemí a vchodové dveře. Ani v jednom případě se zápalné lahve nedostaly dovnitř. Těch přitom bylo několik, přesný počet mluvčí ale neuvedl. Vinou útoku ohořela část fasády i rámy oken v bytu, kde spali nájemníci, dovnitř se ale lahve nedostaly. Na místě zasahovali hasiči. 

Pachatelé od ubytovny utekli směrem k Palackého ulici. „Kriminalisté přijmou jakoukoliv informaci na linku 158,“ dodal mluvčí. Ubytovna podle Valenty vypadá spíše jako rodinný dům, není příliš velká.

Podle starosty města nejde o romskou ubytovnu

Podle starosty Aše Dalibora Blažka nejde o žádnou romskou ubytovnu ani o problémový dům. „Bydlí tam dělníci a dvě romské rodiny, které nikdy neměly problémy a nikdy nepocítily náznaky rasismu,“ dodal. Podle něj může být důvodem útoku nějaká msta, protože v domě bydleli problematičtí občané, ne Romové, kteří odtud museli odejít. Možností je také vliv zpráv ze Šluknovska. Starosta nepamatuje žádný podobný incident. „Ani to, že by se tu v hospodě Romové s bílými poprali,“ dodal. Pokud by byl čin rasově motivovaný, pak to podle Blažka nebyli ašští občané, ale lidé odjinud.

V Aši se loni výrazně zvýšil počet Romů, podobně jako v celém příhraničí. Ve městě ale nejsou žádné vyloučené lokality a Romové jsou rozprostřeni po Aši i okolí. „Obava veřejnosti z nějaké eskalace tady je, roste drobná kriminalita, kterou mohou páchat Romové, ale víme, že ji páchá ašská galerka,“ dodal.

Na romská obydlí se za poslední roky už několikrát útočilo

V posledních letech se odehrálo několik útoků na obydlí romských rodin. Nejznámějším zůstává případ z dubna 2009, kdy čtveřice pravicových extremistů vhodila do domku ve Vítkově na Opavsku tři zápalné láhve. Při následném požáru byli zraněni tři lidé, nejvážněji dvouletá dívka. Pachatele v březnu 2011 soud poslal na 20 až 22 let do vězení a verdikt potvrdil loni v prosinci i Nejvyšší soud. 

V březnu 2010 policie zaznamenala útok zápalnou lahví na dům romské rodiny v ostravské osadě Bedřiška. Nikdo nebyl zraněn a podle vyšetřování nebyl důvodem rasismus, ale sousedské spory.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)