Namrzlé silnice si vyžádaly životy dvou řidičů, další zemřel na přejezdu

Kamenický Šenov (Českolipsko) – Tři lidské životy vyhasly na počátku dne, který následuje po zmrzlé noci. Meteorologové vydali varování před náledím a ledovkou, které platilo až do poledne, tím však nemohli zabránit mnoha nehodám, které se na kluzkých silnicích staly – včetně dvou tragických. Při čelní srážce dvou automobilů zahynul na státní silnici u Kamenického Šenova řidič jednoho z nich, ve druhém voze byli zraněni dva lidé. Podobná nehoda se stala také u Blatné na Strakonicku, kde nepřežil srážku s kamionem řidič osobního auta. Další člověk zahynul dnes ráno na přejezdu v Protivíně.

Smrtelná nehoda se stala krátce po šesté ráno na silnici I/13 u Kamenického Šenova na Českolipsku. Podle policejní mluvčí Ivany Balákové ztratil řidič Volkswagenu Golf kontrolu nad vozidlem, které vjelo do protisměru a čelně se střetlo s protijedoucím BMW. Řidič golfu na místě zahynul, ve druhém voze utrpěli zranění dva lidé, kteří jím cestovali.

Státní silnice I/20 u Blatné na Strakonicku se stala místem další tragické události. Průběh nehody byl velmi podobný té severočeské. Řidič felicie ztratil vládu nad vozem, který vjel do protisměru a srazil se s protijedoucím kamionem. „Řidič felicie zůstal ve voze zaklíněn a zraněním podlehl,“ řekl policejní mluvčí Jiří Matzner.

Ráno došlo i k dalším nehodám, ne ve všech přitom hrálo roli počasí. Další člověk zahynul při střetu svého auta s vlakem v Protivíně. Nehoda se stala na přejezdu zabezpečeném světelnou signalizací bez závor, uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Dodávka vjela do cesty tzv. soupravovému vlaku, ve kterém nebyli cestující. Po srážce se automobil vznítil, plameny se částečně rozšířily i na lokomotivu. Z auta tak nezbylo takřka nic, vážně poškozena byla i elektrická lokomotiva.

Trať Plzeň–České Budějovice je kvůli nehodě uzavřena a zůstane tak přinejmenším do tří hodin odpoledne. Havárie totiž poničila i infrastrukturu, spadl sloup trakčního vedení.

  • Po střetu s vlakem začalo auto hořet. zdroj: HZS Jihočeského kraje
  • Nehoda vlaku s autem zničila i železniční infrastrukturu zdroj: Drážní inspekce