Kutná Hora chce dodávat teplo ze slámy

Kutná Hora - Kutnohorští radní chtějí na svém příštím zasedání schválit smlouvu o dodávkách tepla od společnosti EC Kutná Hora, která v areálu ČKD vybudovala za 600 milionů korun bioelektrárnu na kombinovanou výrobu tepla a elektřiny. Na nový zdroj tepla by měla přejít třetina města. Připojení je reálné od podzimu 2013, do té doby je ještě nutné vystavět horkovod v délce 2,5 kilometru. Záměr ale kritizuje část opozice.

Podle vedení města je přechod k novému dodavateli výhodný. Pro koncové odběratele by měl znamenat zhruba desetiprocentní zlevnění. „Celkově by to mělo vést k dlouhodobému snížení ceny tepla na sídlištích a odstranit závislost na dodávkách plynu,“ tvrdí starosta Ivo Šanc (Šance pro Kutnou Horu). Bioelektrárna, která je nyní ve zkušebním provozu, využívá jako palivo obilnou a řepkovou slámu a cíleně pěstované energetické plodiny. Podle starosty to pro zemědělce v regionu znamená i možnost dlouhodobých kontraktů.

Záměr ale kritizuje část opozice. Bývalý starosta Ivo Šalátek (ODS) například považuje za nepřijatelné, že ve smlouvě je podmínka pevně stanovených dodávek tepla na 15 let. Město se podle něj zbytečně vystavuje riziku sankcí. Současný majitel navíc může bioelektrárnu v budoucnu prodat. „Kdyby alespoň město mělo v té akciovce podíl, nebo abychom si to mohli nějakým způsobem ovlivnit, hlídat, ale my budeme po deseti letech vyložené závislí možná i na ČEZu,“ tvrdí opoziční zastupitelka Zuzana Moravčíková (ČSSD).

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Starosta rizika nepopírá. „S partnerem pracně, složitě a tvrdě vyjednáváme, ale nemůžeme mu diktovat,“ namítl. Radní také podle starosty nechtějí nic skrývat, smlouvu s EC Kutná Hora proto v celém znění zveřejní na internetu. „Kdyby ta smlouva byla jenom trochu měkčí a došlo by k nějakým politickým výměnám v následujících volbách, tak my bychom v podstatě mohli být z dodávek tepla vyloučeni a došlo by k výraznému zmaření investice,“ upozornil zároveň jednatel společnosti EC Kutná Hora Petr Polívka.

Nový horkovod vyjde na 50 až 60 milionů

Bioelektrárna by měla dodávat teplo společnosti KH Tebis, která v současnosti zásobuje asi 7 000 lidí, tedy přibližně třetinu města včetně škol a veřejných institucí. Bude kvůli tomu ale nutné vybudovat nový horkovod za 50 až 60 milionů korun. Tyto náklady zaplatí EC Kutná Hora.