Vybíjená či keramika – děti na Vysočině mají o prázdninách program

Jihlava – Na Vysočině začaly jarní prázdniny. Příspěvkové organizace chystají pro děti celodenní vyžití v příměstských táborech, které trvají po celý prázdninový týden. Aktivity jsou většinou určené hlavně pro děti prvního stupně základních škol. U nich ale zájem o organizovanou zábavu postupně klesá.

V krajském městě si během prázdninového týdne mohou děti vyzkoušet celou škálu sportů – lyžování, plavání či kolektivní hry v tělocvičně. Jeden den sportovního vyžití vyjde školáka na 250 korun, celý týden potom 1 200. „Jsou tam svačiny, obědy a zaplacené jsou i veškeré vstupy,“ poznamenala Naďa Hubená z jihlavského Domu dětí a mládeže, který aktivity organizuje.

Program, ve kterém se střídají jak sportovní, tak rukodělná činnost, pro děti uspořádali také v AZ centru v Havlíčkově Brodě. Rodiče své ratolesti mohou přihlásit, pokud jim je mezi sedmi a dvanácti lety. Podle ředitele centra však zájem o příměstský tábor minulý týden postupně klesal. „Enormní zájem byl na první den a postupně to ubývalo, třeba na poslední den v pátek už jsme měli jen 4 děti,“ konstatoval Miloš Kejklíček.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Pro děti, které mají zájem o organizovaný program, jsou připraveny v průběhu jarních prázdnin sportovní a kulturní aktivy i v dalších městech regionu. Například ve žďárském středisku volného času se mohou učit tancovat, v Třebíči zase společně v kině sledovat filmy pro děti. Na další prázdniny, tentokrát na velikonoční, se žáci základních a středních škol mohou těšit začátkem dubna.