Aktivisté se židovskými hvězdami protestovali proti nákupnímu centru

Praha - Na prostranství nad pražským Parkhotelem protestovali odpůrci prodeje pozemku, na kterém byli za druhé světové války shromažďováni Židé k deportacím. Organizátoři měli žluté Davidovy hvězdy na klopách kabátů a prázdné nákupní vozíky. Obávají se, že zájemce o pozemek, který na místě plánuje stavbu nákupního centra, nepostaví zároveň důstojný památník tehdejších událostí. Investor to ale popírá, s památníkem prý počítá. Kritici zároveň upozorňují, že prodej lukrativní parcely je výhodný jen pro developera, který má pozemek pronajatý. Praha 7 podle nich prodělá desítky milionů korun. O prodeji dnes mělo rozhodovat zastupitelstvo. Předkladatel Tomáš Kaštovský (ODS) ale bod z programu jednání stáhl. Objevily se podle něj závažné připomínky.

Praha 7 pronajala pozemek společnosti Holešovický trojúhelník patřící do skupiny Lordship v roce 2002, a to rovnou na 75 let. Nyní ho chce prodat za odhadní cenu kolem 95 milionů korun. Prodej prosazuje koalice ODS a ČSSD, která chce peníze použít na plánovanou koupi nové radnice. Opozice ale záměr kritizuje jako nevýhodný. Z nájmu by podle ní měla radnice za 75 let výnos 300 milionů, zatímco z prodeje získá jen třetinu. „Každý vlastník pozemků, kdyby měl smlouvu na 75 let, tak za to bude vděčný a bude si toho nájemníka hýčkat,“ domnívá se zastupitel Jan Čižinský (KDU-ČSL).

Developer už zahájil stavbu základů

„Chceme vypsat záměr, aby cena, která je dnes zpochybňována, byla nad vší pochybnost ověřena trhem,“ řekl k prodeji starosta Prahy 7 Marek Ječmének (ODS). Podle developera navíc hodnotu parcely nelze srovnávat s jinými pozemky. „Cena byla stanovena v době, kdy na tom pozemku nestálo nic. Poté, co jsme získali územní rozhodnutí a stavební povolení, to samozřejmě má na cenu pozemku vliv. To už ale bylo naší snahou a s našimi náklady,“ upozornill místopředseda představenstva Lordship Martin Pilka.

Přes pět tisíc obyvatel pražské Letné podepsalo petici proti stavbě obchodně administrativního centra u parku Stromovka.
Zdroj: ČT24

Na sporném pozemku dnes krátce po 10:00 proběhla i tichá demonstrace. Aktivisté na místo vyvezli prázdné nákupní košíky a na kabáty si připnuli židovské hvězdy. Protestu přihlížely také asi tři desítky obyvatel Prahy 7, přišli i pamětníci událostí ze 40. let. Předseda pražské židovské obce František Bányai ale tvrdí, že někdejší shromaždiště už svůj památník má. Na budově Parkhotelu visí pamětní deska, která je podle něj důstojným připomenutím památky deportovaných Židů. Iniciativu protestujících proto nepodporuje. „Vynucování památníku není nejlepší cestou. Prvotní zájem musí přijít od investora,“ řekl.

Podle mluvčího Prahy 7 Martina Vokuše přišel s nápadem připomenout historické události původně sám investor stavby. Jak bude památník vypadat, ale zatím investor neví. S umístěním prý ale počítá. „Až bude vydáno stavební povolení pro nadzemní část stavby, oslovíme lidi z oboru, aby navrhli nějaký důstojný památník,“ uvedl Pilka. Investor má zatím stavební povolení na podzemí část stavby. Práce zahájil v uplynulém týdnu.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)