Jesenická knihovna padá lidem na hlavu, bude se stěhovat

Jeseník - Knihovnu v Jeseníku ohrožuje špatná statika. Bojuje s ní už téměř 15 let. Aby nedošlo ke zřícení stropů, musí zdi podpírat mohutné trámy. Navíc se přidávají další technické závady. Zdejší radnice zatím problém odkládala na vedlejší kolej, v příštích letech by ale knihovnu chtěla přestěhovat do budovy divadla.

Špatná statika, dřevomorka a nedostatek místa – to jsou problémy, které knihovnu trápí dlouhodobě. „Abychom se nepropadli, máme tady z trámů udělané podpěry celého prvního patra,“ potvrdil ředitel Knihovny Vincence Priessnitze Miloš Richter. Hlavní problém podle něj spočívá v tom, že instituce sídlí v budově z roku 1932.

Na řinčení oken a vibrace při projíždění aut si pracovnice už zvykly. Při chůzi se pod nimi prohýbají parkety a tak se raději některým místům vyhýbají. Knihovnice trpěly i při nedávných extrémních mrazech. „Bylo tady po ránu 12 stupňů, některá děvčata seděla i v zimních bundách,“ uvedla Zdena Vršanová.

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)

Technických závad je přitom čím dál tím víc. Před pár dny vyhořely v budově i rozvody elektroinstalace. Knihovna vlastní téměř 60 tisíc svazků. Některé starší tituly leží na půdě, třetinu ale skladují mimo budovu.

Knihovna by se měla přestěhovat do divadla

Město dosud problémy knihovny, kterou pravidelně navštěvují dvě tisícovky čtenářů, odkládalo a veškeré nehody řešilo jen provizorně. Teď ale havarijní stav budovy zařadilo mezi své priority, knihovna se má přestěhovat do areálu zdejšího divadla. Město za to zaplatí 30 milionů korun. „V letošním roce k samotné realizaci zatím peníze nejsou, hledáme ještě nějaké možnosti dotací,“ konstatovala starostka Jeseníku Marie Fomiczewová. Pracovníci knihovny věří, že tentokrát nezůstane jen u slibů.