Ústí už přišlo o milion na opravu Městských sadů

Ústí nad Labem – Regionální operační program Severozápad postupně snížil dotaci na opravu Městských sadů v Ústí nad Labem více než o milion. K dříve již oznámené srážce 380 tisíc korun přidal nyní podle Mladé fronty DNES pokutu 651 tisíc. Úřad regionální rady ROP pokutu udělil po dokončení auditu projektu, její důvod ale neupřesnil.

Rekonstrukce Městských sadů, která má stát 83 milionů korun, je v Ústí nad Labem vnímána rozporuplně, kritici ji považují za předraženou. Padlo i trestní oznámení, policie však případ odložila. Hloubkový audit, který provedl Úřad regionální rady ROP Severozápad, však zřejmě nedopadl uspokojivě – výsledkem je 650tisícová pokuta. Ve spojení se srpnovým snížením dotace téměř o 400 tisíc korun tak už Ústí přišlo o milion z očekávané evropské dotace, která měla činit 76 milionů korun.

Zatímco důvody poslední pokuty neupřesnil úřad ROP ani město, sprnové snížení dotace bylo opodstatněno chybami, které odhalila kontrola nákupu vybavení pro park. Město podle úřadu nakoupilo v rozporu se smlouvou i fakturou příliš drahé lavičky. Podle kritiků rekonstrukce Městských sadů je nákup příliš drahých laviček příkladem předraženosti celé zakázky.

Kromě Úřadu rady ROP Severozápad se rekonstrukcí ústeckých Městských sadů zabývaly i další úřady. Česká inspekce životního prostředí se zabývala pokácením 152 stromů a stovky křovin. Inspektoři zjistili, že kácení povolil magistrát, avšak chyboval tak. Podle ředitelky oblastního inspektorátu ČIŽP Jany Moravcové nemohla inspekce nikoho pokutovat. Firma, která stromy pro město kácela, měla totiž pravomocné povolení od magistrátu, o kterém nemohla vědět, že není v souladu s platnými předpisy. Městskými sady se zabývala i policie, žádný trestný čin, kterým by se mohla zabývat, však nenašla a oznámení odložila.