Přichází období tání a dešťů, severním Čechám hrozí povodně

Praha – Pod vodou se opět mohou ocitnout obce na severu Čech. Kvůli oteplení začne zítra na horách tát letošní mimořádná sněhová nadílka, současně začne pršet. Český hydrometeorologický ústav proto upozornil obyvatele osmi krajů na možné záplavy, varování platí od dnešního odpoledne do čtvrtka. V Libereckém kraji, kde hydrometeorologové očekávali i třetí stupeň povodňové aktivity, se vzestup řek zatím zpomalil. To na řece Loučná v okrese Svitavy na Pardubicku meteorologové už vyhlásili povodňové ohrožení, na vodním toku byl před půlnocí dosažen třetí stupeň povodňové aktivity.

Druhý stupeň povodňové aktivity může být vyhlášen v Ústeckém kraji, varování Českého hydrometeorologického ústavu před záplavami se týká také krajů Jihočeského, Vysočiny, Pardubického, Jihomoravské, Olomouckého a Moravskosleszského.

„Kolem tlakové výše nad západní Evropou k nám bude proudit teplý vzduch od severozápadu. V důsledku aktuálního oteplení, odtávání sněhové pokrývky a srážek spadlých během úterního odpoledne pokračují vzestupy vodních toků. Během úterního večera se zrychlily vzestupy hladin některých přítoků středního Labe v Pardubickém kraji a byly dosaženy i SPA (Loučná, Novohradka). Naopak v Libereckém kraji se vzestupy hladin zastavily nebo zpomalily a dosažení 3. SPA není pravděpodobné,“ aktualizovali dnes večer svoji dnešní výstrahu meteorologové.

Nejvýraznější bude tání sněhu podpořené dešti pod Krkonošemi a Jizerskými horami. Nejvýrazněji se mají zvednout hladiny Lužické Nisy a Smědné, které mohou dosáhnout až třetího stupně povodňové aktivity. Až na druhý stupeň potom mohou vystoupit hladiny na Mandavě a Ploučnici. Méně výrazné vzestupy hladin očekává ČHMÚ na tocích, které odvodňují Orlické hory, Jeseníky, Novohradské hory a Vysočinu.

Předpověď počasí pro nejbližší dny (zdroj: ČT24)

I toky, jejichž hladina by neměla stoupnout příliš výrazně, však mohou vystoupit z břehů. Hladiny stále pokrývá led, hrozí proto hromadění ker, ledové bariéry potom mohou způsobit lokální záplavy. Na nejproblematičtějších místech ale hasiči led už odstraňovali v minulých dnech.