Hasiči odstříleli led z Jizery i Svratky, kde mohli, zůstává u jezů

Dolní Sytová (Semilsko)/Tišnov – Hladinu Jizery ani Svratky povětšinou už nezakrývá led. Hasičští střelmistři led na Jizeře v oblasti u Dolní Sytové na Semilsku odstřelovali v pondělí, u Tišnova na Svratce i v neděli. Kde mohli, koryta řek pročistili. Na Jizeře přesto ledy stále zůstávají, jsou nad jezy, jejichž konstrukci by výbuchy mohly poškodit. Aby se na řece nevytvořily bariéry ze zbylých ledových ker, dorazily k jezům bagry, které se snaží zbylý led rozdrtit. Podle ředitele jabloneckého závodu Povodí Labe Jaroslava Jarouška se však technika nedostane ke všem jezům, proto si místy bude muset s ledem příroda poradit sama.

Místo týdne trvaly odstřely v Jizeře jen den

Hasiči nasadili na zamrzlé Jizeře v Dolní Sytové šest specialistů na práci s trhavinou. Ti se původně obávali, že jim může práce trvat i týden vzhledem k tomu, kolik ledu se v oblasti nahromadilo. Nakonec však byli podstatně rychlejší, demoliční práce ukončili už v pondělí večer. „Střelmistři odvedli svou práci, víc už udělat nemohou, s jejich návratem do Libereckého kraje se už proto nepočítá,“ řekl dnes mluvčí krajských hasičů Daniel Mlčoch.

Pyrotechniky vystřídal u Dolní Sytové vypůjčený pásový bagr s dvacetimetrovým ramenem. Rozbíjí zbylý led zejména u jezů, kde odstřely nemohly proběhnout, protože hrozilo jejich poškození. Bagr může na Jizeře pracovat ještě několik dnů. „Na místě zůstane, dokud tam bude co platný,“ řekl Jaroušek.

Bariéry z ledu začaly tvořit překážku toku Jizery o víkendu, kdy na horách začalo tát, zvýšená hladina řeky se u ker zarazila a voda se začala vylévat z koryta. Led se podle informací Povodí Labe nahromadil na pěti místech v celkové délce tří kilometrů. Nejsilnější byla jeho vrstva u Dolní Sytové na Semilsku, kde se dokonce v neděli ocitlo několik domů pod vodou a hasiči museli evakuovat pět lidí na člunu. Ačkoli včera hladina poklesla a záplavy pominuly, rozhodla krajská povodňová komise o odstřelu ledu před očekávaným středečním oteplením.

Český hydrometeorologický už vydal další varování před extrémním nebezpečím záplav kvůli oblevě a dešťům, které platí až do čtvrtečního poledne. Nebezpečí povodní hrozí zejména v Libereckém kraji. Podle Jaroslava Jarouška je ale zatím na Jizeře klid. Meteorologové ovšem očekávají, že nejvýraznější bude v příštích dnech vzestup hladin na řekách v západní části regionu. Odpoledne vystoupala na první povodňový stupeň Mandava ve Varnsdorfu, na Ždársku v Dalečíně pak Svratka kolísá okolo druhého stupně.

Led ze Svratky už je všechen v Brněnské přehradě

Výbušninami odstraňovali hasiči led ze Svratky od neděle. Podle mluvčí Povodí Moravy Veroniky Slámové byli úspěšní, led tak už nepředstavuje nebezpečí. „Sami jsme překvapeni tím, jak moc odstřely na Tišnovsku pomohly. Část ker vytahaly z řeky bagry, zbytek doputoval do Brněnské přehrady, kde vytvořil velkou ledovou masu,“ uvedla mluvčí s tím, že ve vodním díle už kry nejsou nebezpečné.

Kry ale zlobí také na Bečvě v okolí Přerova, starostové se kvůli blížícímu se oteplení obávají záplav. Koryto řeky totiž stále blokuje asi 5kilometrová ledová bariéra. Teď je situace stabilizovaná, oteplení by ale mohlo způsobit komplikace. Obce zároveň znovu varují obyvatele před vstupem na led v korytě Bečvy. Bdělost, tedy první povodňový stupeň, je zatím stále vyhlášena pouze v Teplicích nad Bečvou.