Soud poslal do vězení Poláka, který v Liberci prodával maskované drogy

Liberec – Okresní soud poslal 26letého Jakuba Stefanika, který měl v krajském městě provozovat tzv. smart-shop, na tři roky do vězení a zároveň ho vyhostil z Česka. Rozsudek ale není pravomocný, Stefanik se proti němu na místě odvolal. Polák v obchodě s názvem Kokoland.eu nabízel drogy maskované jako sběratelské předměty. Policie ho zadržela loni v létě a na rozsudek čekal ve vazbě.

Podle soudu se v Polákově obchodě nabízely nové druhy syntetických drog svým účinkem srovnatelné například s pervitinem nebo s extází. Jako dárkové předměty s exotickými názvy je obžalovaný prodával každému, kdo projevil zájem. Šlo mu při tom hlavně o zisk. Podle soudu však prodával i marihuanu. Koupil si ji od něj ale policista pracující v utajení.   

Údajné sběratelské předměty muž nabízel i na internetu a také prostřednictvím letáků. „Právě i díky této cizincově propagaci se kriminalistům podařilo zcela vyvrátit tvrzení, že to, co v prodejně nabízí, jsou sběratelské předměty,“ uvedla loni v létě k případu policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Podobných obchodů maskujících prodejem sběratelských předmětů nabízení drog vzniklo v České republice víc. Přesunuly se sem z Polska, kde proti nim už dříve radikálně zasáhli. Obchod odsouzeného Poláka v Liberci nefunguje už od léta, podobně jako nedaleký Amsterdam shop. Loňská novela zákona totiž na seznam zakázaných látek dopsala 33 nových syntetických drog a obchodníci tak nemohli své zboží legálně prodávat. Toto opatření ale podle odborníků není příliš účinné, výrobcům drog totiž stačí substanci lehce chemicky pozměnit a na seznamu zakázaných látek už nebude, přitom účinky bude mít stále velmi podobné. Proto by prý bylo lepší podobné látky nebo obchody rovnou zakázat zákonem. Dokud se totiž budou jen upravovat seznamy zakázaných látek, tak budou prodejci vždy o krok napřed.

Reportáž Lucie Pokorné a Edity Horákové (zdroj: ČT24)